Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Mora Bryggeri – Familjebryggeri med anor

Bryggare Ellinor Andersson Stridh och Aftonkurirens utsände Arnold Lundin. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion
Bryggare Ellinor Andersson Stridh och Aftonkurirens utsände Arnold Lundin. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

Aftonkuriren har besökt Mora Bryggeri, ett bryggeri som drivs av en familj som går sina egna vägar för att få fram riktigt goda öl.

Mora bryggeri är Dalarnas tredje största bryggeri som gör cirka tio sorters öl av mestadels pilsnertyp. De har en julöl som de håller på att sälja in på Systembolaget. Än så länge serveras den endast på utvalda restauranger runt Mora. Det är en lite annorlunda julöl som inte är så söt och kraftig som julöl ofta är. På Mora bryggeri går de sin egen väg och brygger ett julöl som de själva vill dricka. Deras julöl är mer fruktig. En annan rolig sak med julölen är att de återanvänder en etikett från 1905. Det är en fin gammaldags etikett med en tomte och man ser bland annat Mora kyrka i bakgrunden. Om cirka två månader kommer de ut med en ny öl, en Altbier. Det är en öl som passar bra till både mat och att bara sitta och ta en öl. Vid första klunken känner man beska men allteftersom försvinner beskan och citrussmaken kommer fram.

Inne i bryggeriet. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion
Inne i bryggeriet. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

Mora bryggeri ligger idag i ett rött modernt hus i ett industriområde längs med E45 tre kilometer norr om Mora. Där har de legat sedan 2009. Tidigare låg dem i en mindre byggnad i Vattnäs, ytterligare tre till fyra kilometer norr ut. Men den byggnaden växte de snart ur när verksamheten utökades. De satsar på att bli större genom organisk tillväxt och inte genom att ta över andra bryggeriet. Men familjen Andersson som idag äger och driver bryggeriet tog över Mora bryggeri 1996 efter att tidigare ha drivit ett mindre bryggeri. Då tog de över varumärket Mora bryggeri och flera gamla flaskor från bryggeriets historia som de ställer ut i entrén. Familjen Andersson består av fyra personer som driver bryggeriet tillsammans med två anställda. Pappan i familjen är en passionerad ölälskare. Det är han som kommer med idéer och förslag om nya ölsorter. Mora Bryggeri gör även två cider som är väldigt goda. De är inte så söta som många andra svenska cidersorter. Tyvärr så säljs de bara på Systembolag i Dalarna som Mora bryggeris flesta produkter, men det går att beställa.

Mora bryggeri grundades redan 1872. Då låg det längre ut på landet, där Vasaloppet går idag.

Det går att se en video från vårt besök på aftonkuriren.tv där vi gör en intervju med Ellinor från ägarfamiljen och gör en liten ölprovning.

Betygstabell:

Altbier:

Julöl:

Blåbär Cider:

Golden-Grape Cider