Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Frukt och beska från Gamla Enskede bryggeri

Fyra flaskor öl från Enskede Bryggeri. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion
Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

Aftonkuriren åkte på stugsemester och åt kräftor, och till kräftorna passade vi på att ha en prova några öl från ett intressant microbryggeri.

Aftonkuriren har haft kräftskiva och ordnade samtidigt en ölprovning med öl från Gamla Enskede bryggeri, ett microbryggeri i södra Stockholm. Enskede är ett idylliskt villaområde syd-öst om Stockholm där historien om Enskede bryggeri började. Men nu har de rätt nyligen bytt till nya större lokaler nära Slakthusområdet i Globen. Deras förankring till Enskede syns i namnen på ölen, så som Månhorns IPA till exempel. Det finns ett Månhornsgränd i området. Eller Fågelkärrs Bitter. Fågelkärr är ett område i Enskede. På deras hemsida finns historien bakom namnen på alla deras öl. Ölen säljs i de närmaste butikerna runt Globen och Gullmarsplan.

Vi provade två lättöl och ett starköl till kräftorna. Det första var Enskede Pale Ale, 2,2%. Det här var gruppens favorit. Det känns att det är en lättöl men det är ändå fruktigt och smakrikt. Ölet gick fint ihop med kräftorna, sältan gjorde att smaken framträdde ännu bättre.

Det andra ölet heter visserligen bitter men det är inte alls så väldigt bittert. Fågelkärrs Bitter, 2,2%, är ett bra öl till mat men inte lika gott att dricka som det är. Passar nog bra till salta chips. Till kräftorna passade det bra, smakade fylligt och gott.

Det första starkölet vi provade var Egnahemspilsner, 4,9%. Enskede var ju ett av de första egnahemsområdena, där mindre bemedlade fick bygga upp egna hem. Därav namnet på ölet. Under bygget av egna hemmet passade det ju bra att svalka sig med en pilsner då och då. Huvudsakliga intrycket av det här ölet var beska och blommighet. Beskan gör att det inte är så bra att dricka för sig själv, men till kräftorna passade det utmärkt. Det smakade fruktigt och blommigt, passade även bra till grillpinnarna, Pommes Pinnes, och till småfrallan med mjukost smaksatt med rökt renkött.

Det andra starkölet, Månhorns IPA, 6,0%, provade vi till grillad entrecote med whiskysås. Precis som de tidigare ölen har det stor beska som gör att det inte så bra att dricka själv men passar utmärkt till mat. Till maten är det fruktigt och smakrikt.

Betyg:

Enskede Pale Ale, 2,2%

Fågelkärrs Bitter, 2,2%

Egnahemspilsner, 4,9%

Månhorns IPA, 6,0%