Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nordiska museet visar upp delar av sin bildskatt på Flickr

Nordiska museet tillgängliggör delar av en av Nordens största kulturhistoriska bildsamlingar på Flickr.com. Museets bildsamling består av 5 miljoner bilder, från 1840-talets daguerreotyper till vår tids dokumentära reportagebilder. Genom att publicera axplock ur samlingen på Flickr.com vill museet dela med sig och öppna för tillträde till denna kulturskatt. Samtliga bilder är även länkade till Digitaltmuseum.se där mer detaljerad information om varje bild finns att tillgå.

Att samla fotografier och annat bildmaterial ingår i Nordiska museets ständigt pågående arbete och har så gjort sedan 1873. Fotografer som K W Gullers, Kerstin Bernhard och Gunnar Lundh samt Svenska turistföreningens äldre arkiv och Alhems förlagsarkiv ingår i samlingarna. Samlingen speglar den svenska kulturhistorien i färg och svartvitt; landets övergång från jordbrukssamhälle till modern industrination; beredskapstid och folkhemsbygge; arbetsliv och vardagsliv, men också bilder av mat, mode, inredning och design. Bildsamlingen har till vissa delar, på grund av dess ömtåliga och unika föremål, tidigare endast varit tillgänglig för forskare men med dagens nya teknik erbjuds ändrade möjligheter.

Museet har valt att publicera större delen av sin daguerreotypsamling som är den största i Sverige och som aldrig tidigare har presenterats på ett sammanhållet sätt. Daguerreotypin var en teknisk och konstnärlig revolution då den kom 1839, och blev den första praktiskt användbara fotografiska tekniken.
Som exempel på dokumenterande verksamhet lägger även museet ut bilder från dokumentationen av Kungabröllopet 1976 och Kronprinsessbröllopet 2010.