Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Baseboll-EM: Bragdmatch av Sverige mot Italien

Foto: Svenska Baseboll & SBF .

Sverige stod för den största sensationen i Baseboll-EM hittills när man besegrade Italien med 3-2 under torsdagen, efter en match med bra pitching av Joakim Claesson och Nick Soubiea och flera bra defensiva spel. I och med skrällsegern har Sverige säkrat en plats bland de sex bästa nationerna.
I slutspelet möter Sverige Frankrike, Holland och Tyskland de kommande två dagarna.

Sverige var piskade att vinna över Italien, en av storfavoriterna till EM-titeln, för att nå slutspelsrundan, och i och med det också säkra en plats i EM 2012 utan att behöva kvala.

Italien hade fyra raka segrar hittills i Baseboll-EM, och 47-5 i poängskillnad, inför matchen, och det var inte många själar som trodde att Sverige skulle ha en chans att överraska.

Förbundskaptenen Dennis Cook gick ”all in” och skickade fram pitcheresset Joakim Claesson som levererade en av sina bästa matcher i landlagsuniformen, och passande nog hade han en hel del hjälp defensivt.

Men det var Sveriges offensiv som startade bäst. Kristoffer Sjöberg slog in Tony Dermendziev med Sveriges första poäng i första inningen, och i den andra inningen slog Björn Johannessen och Rickard Leander var sin homerun för att göra ställningen till 3-0.

Matchen bröts på grund av regn i den femte inningen och ett långt regnavbrott inleddes. Flera trodde att matchen skulle brytas men när spelet återupptogs slog Mario Chiarini och Giuseppe Mazzanti var sin homerun och gjorde ställningen till 2-3.

Joakim Claesson kom dock ur den knipan men när Simone Albanese slog en dubbel i sjunde inningen byttes han ut (efter 100 pitchar) och Nick Soubiea gick in i relief. Soubiea fick bra hjälp av Tony Dermendziev som kastade ut den potentiellt kvitterande poängen på hemplattan efter en lyra till leftfield, för att avsluta den sjunde inningen. Tre raka bränningar i åttonde inningen följdes upp med en thriller i den nionde inningen.

Italien startade då ett sista försök att kvittera och hade den kvitterande poängen på andra bas, men Nick Soubiea fick den italienska slagmannen att slå en enkel markboll till andrabasmannen Adam Sorgi som assisterade den avgörande bränningen.

Italiens startande pitcher Riccardo De Santis tog förlusten med fyra innings och tre insläppta poäng, Joakim Claesson pitchade sex innings för vinsten och Nick Soubiea kastade tre makalösa innings (endast en hit) för att notera en ”save”.

Istället för en delad niondeplats och ett påfrestande EM-kval sommaren 2011 väntar nu matcher mot Frankrike, Holland och Tyskland och som sämst en sjätteplats i turneringen.

För en av favoriterna till de fyra topplatserna, Spanien, blir det istället EM-kval 2011 liksom för Belgien, Kroatien och Ukraina. Storbritannien och Tjeckien spelar en avgörande match på fredag morgon om 7-8 plats i turneringen, och vinnaren får dessutom en direktplats i EM 2012.

Boxscore

ITALIEN 000 002 000 – 2
SVERIGE 120 000 000 – 3

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet (SBSF) bildades 1956, och har i uppgift att utveckla och administrera idrotterna baseboll och softboll i Sverige. SBSFs prioriterade områden är tävling, spelarutveckling, utbildning samt landslagsverksamheten.

SBSF arrangerar seriespel för såväl herrar (baseboll) som damer (softboll). Förbundet har cirka 40 föreningar och 1.000 utövare.
SBSF har ett idrottsgymnasium i Leksand inriktat på spelarutveckling för både pojkar och flickor. Från och med läsåret 2011/2012 kommer idrottsgymnasiet ha status av Riksidrottsgymnasium.
SBSF skickar årligen ut cirka 100 spelare på olika landslagsuppdrag, från seniorlandslagen i baseboll och softboll, juniorlandslag baseboll och softboll, samt U15-landslag baseboll.

Internationellt är SBSF medlem av International Baseball Federation (IBAF), International Softball Federation (ISF), Confederation of European Baseball (CEB) och European Softball Federation (ESF).
SBSF har även samarbete med Major League Baseball (MLB) International och Little League International vad gäller spelarutveckling respektive internationellt tävlingsutbyte.