Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Invigning av landets första kulturbotaniska trädgård

Om en vecka, lördagen den 7 augusti, invigs landets första kulturbotaniska trädgård, belägen på Gammplatsen i Lycksele i det för trädgårdssammanhang exotiska Lapp­land. I centrum står denna dag alla de som har donerat sin arveväxt till trädgården. En av dem som har skänkt växter till Lapplands Kulturbotaniska Trädgård är Kerstin Lindgren i Lycksele.

– Hemma hos mig växer massor av gamla aurikler i alla möjliga färger ända sedan 1940-talet, berättar Kerstin. Så det var lätt att dela med sig av dem när jag fick höra att de sökte efter gamla växter till trädgården på Gammplatsen.
En flikrabarber från en fjällträdgård, en bergenia med kvittot bevarat sedan köpet 1936 och en krukodlad kinesisk teros med anor sedan 1920-talet. Det finns många märkliga historier kring de blommande underverk som samlats in. Men förutom riktiga klenoder finns också de lappländska trädgårdarnas allra vanligaste växter på Kulturbotan.

Det är robusta växter som klarar att man inte har tid att pyssla så mycket med dem, säger Mariana Mattsson, konstnärlig ledare för Kulturbotan. Fast ibland trivs de nästan för bra, så folk har kommit bärande på stora kassar med plantor och varit riktigt glada över att bli av med lite av ”ogräset”!

Utan dessa donatorers medverkan hade det inte funnits några gamla kulturväxter att plantera på Kulturbotan, för det är inga växter som man hittar i dagens gardencenter. Målet är på sikt att gamla tiders blommor ska kunna spridas igen, så att fler kan odla gröna antikviteter i sin egen trädgård. Tills dess kan de beskådas på Kulturbotan.

Kerstin, Bosse och alla andra donatorer har gjort en enastående insats som hållit växter i odling under lång tid och nu lämnar dem vidare till kommande generationer, säger Mariana. Tack vare dem lyfts nu också ett stycke okänd odlingshistoria fram ur mörkret och visar att det visst har odlats även i de kärvaste lägen.

Under invigningen anordnas en särskild mottagning för alla donatorer som tack för blomsterbidragen. Och Kerstin kommer förstås att vara på plats.

Ja, det ska bli så roligt att hälsa på mina blommor på Kulturbotan, säger Kerstin glatt. Jag hoppas bara att de känner igen mig!

Info om Kulturbotan

Lapplands Kulturbotaniska Trädgård är en del av den nationella genbanken för gamla kulturväxter. Här möter man växter från regionens trädgårdar som presenteras på ett unikt nyskapande sätt med inspiration från samisk kultur. Kulturbotan invigs lördag 7 augusti 2010 av landshövding Chris Heister. Läs mer på www.kulturbotan.se

Program för invigningen 7/8

Kl 10.15 hålls en särskild mottagning för donatorerna, samling vid entrén

Kl 11.30 startar hatt- och blomsterparaden från Skogsmuseet till scenen

ca 12 börjar den officiella invigningsceremonin på scenen under ledning av trädgårdsprofilen Gunnel Carlson och Landshövding Chris Heister, som också utdelar en Guldärta till en välförtjänt växträddare

På eftermiddagen genomförs guidningar, Gunnel Carlson håller Grön Stuga och pratar med trädgårdspersonligheter, barn kan provsmaka sockerärtor, pomolog Eric Håkansson bjuder på äpplen och must och svarar på frågor. Vi tar emot tips om gamla växter, bl.a. medverkar rabarberexperten Else-Marie Strese från POM, Programmet för Odlad Mångfald

Källa: Mynewsdesk