Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Åtal väcks för storskalig cigarettsmuggling

Foto: Tullen

I dag väcks åtal vid Luleå tingsrätt mot tre män som misstänks för grovt tullbrott alternativt grov olovlig befattning av smuggelgods. Tullverket har hittills i år beslagtagit 61 miljoner cigaretter, vilket är fler än Tullverket någonsin tagit i beslag under ett och samma verksamhetsår.

Tack vare inre och yttre spaning kände Tullverket till leveransen i förväg. Cigaretterna kom till Helsingborgs hamn och transporterades sedan vidare till Malmö med slutdestination Boden. Det är det största beslaget av smuggelcigaretter som Tullverket gjort i Norrbotten.

Den 26 maj gjorde Tullverket ett tillslag i Boden. En av de åtalade greps när han lossade en container med 52 pallar cigaretter, totalt cirka 9,1 miljoner cigaretter. Ytterligare en person greps senare samma dag. Den undandragna skatten för cigaretterna har beräknats till cirka 14,7 miljoner kronor.

Under brottsutredningen har det framkommit att cigaretterna smugglats i en container där innehållet deklarerats som möbler, madrasser och handväskor från Kina.
— Med tanke på volymen av cigaretter är det enligt min mening ingen tvekan om att cigaretterna var avsedda för vidareförsäljning i övre Norrland med omnejd, säger Tomas Persson, åklagare vid Internationella åklagarkammaren Stockholm.

Vid fällande dom riskerar männen fängelsestraff på upp till fyra år.

Tullverkets beslag av cigaretter under 2009 uppgick till 57 miljoner jämfört med 19 miljoner cigaretter 2008. Till och med juni i år har Tullverket beslagtagit 61 miljoner cigaretter, vilket är mer än Tullverket någonsin beslagtagit under ett och samma verksamhetsår. Undandragna skatter beräknas till drygt 104 miljoner kronor.

Källa: Tullverket