Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Regeringen mörkar om utförsäkringarna

Hur kan regeringen hävda att de nya reglerna i sjukförsäkringen stärker arbetslinjen när det inte går att följa upp hur många arbetade timmar det blir med det nya systemet? Den frågan ställer Ylva Johansson, välfärdspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, till socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.

Bakgrunden är Arbetsförmedlingens rapport till regeringen som visar att bara två procent av dem som dem som tvingats lämna sjukförsäkringen för arbetslivsintroduktion verkligen fått ett riktigt arbete. Det går inte att få fram uppgifter om hur antalet arbetade timmar utvecklats för dem som blivit utförsäkrade. Myndigheterna hänvisar till sekretessproblem och regeringen har inte begärt att en sådan redovisning tas fram.

Samtidigt som uppföljningen alltså visar att endast en mycket begränsad del är i arbete efter programmet så kommer uppgifter om att människor till följd av de nya sjukförsäkringsreglerna säger upp sig från sin deltidsanställning i samband med att de utförsäkras, för att därigenom kunna få arbetslöshetsersättning på heltid, alternativt blir uppsagda av sina arbetsgivare.

– Enligt regeringen är det arbetslinjen som ska stärkas i och med de nya reglerna, men samtidigt går det inte att följa upp hur förändringarna slagit, säger Ylva Johansson. Hur rimligt är det?

– Vår rödgröna överenskommelse om sjukförsäkringen utgår från att ingen ska utförsäkras till följd av att en administrativ tidsgräns passeras, säger Ylva Johansson.  Det ska alltid göras en individuell bedömning. Rehabiliteringspenning ska vara ett alternativ för den som behöver rehabiliteringsinsatser för att komma tillbaka till arbete och vi vill satsa statliga resurser i en särskild rehabiliteringsfond.

Källa: Soc