Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ljusterö Operafestival storsatsar när Jussi hyllas

Foto: Ljusterö Operafestivalen.

Efter fem framgångsrika år med högklassiga operakonserter på Ljusterö storsatsar nu Ljusterö operafestival till Jussi Björlings minne med anledning av det stundande Jussi Björling-jubileet I sommar är det exakt 50 år sedan Jussi avled i sitt älskade sommarhus på Siarö, strax utanför Ljusterö. 2011 är det hundra år sedan han föddes. Tack vare ett generöst bidrag från EU:s Leaderprogram kommer Ljusterö operafestival att uppmärksamma minnesåren med en utökad festival full av spännande och exklusiva evenemang.

Jubileet mjukstartar redan denna vecka då Jussi ansluter sig till de andra svenska celebriteter vars foton välkomnar turister till Stockholm i Arlandas Hall of Fame.

Den 19 augusti invigs själva festivalen högtidligt ute på Siarö med öppnande av Jussis sångarstudio som har fått stå intakt sedan hans bortgång. Medverkar gör bland andra Kjerstin Dellert, som själv sjöng med Jussi i en legendarisk inspelning av Tosca från 1959. Bland festivalens övriga evenemang kan nämnas fredagens tenorfrossa med Jussi-repertoar och efterföljande operapub i bygdegården, lördagskvällens operettkonsert med Loa Falkman och Lena Nordin, barnoperan Operakul för den yngsta publiken och Jussi Björlingsällskapets jubileumsföreställning om Jussis liv i ton, ord och bild presenterad av Bertil Bengtsson.

En kyrkokonsert med Gustaf Sjökvists kammarkör från Storkyrkan i Stockholm avslutar festivalen på söndagen den 22 augusti. I samband med festivalen ger Ljusterö hembygdsförening ut minnesskriften ”Jussi Björling i Roslagens famn” och som en ytterligare hyllning till Jussi kommer Ljusterö torg att under 2011 byta namn till Jussi Björling torg.

Efter fem framgångsrika år med högklassig opera på Ljusterö storsatsar Operafestivalen med anledning av minnesåret 2010. I sommar är det exakt 50 år sedan Jussi avled i sitt älskade sommarhus på Siarö, ett stenkast från Ljusterö.

Den 19-22 augusti pågår årets utökade festival vars fullspäckade program rymmer allt från stjärnor som Loa Falkman till operapub och barnopera.

Källa: Mynewsdesk.