Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Jockeylöftet rider sitt första Svenska Derby

Foto: Mynewsdesk.

På söndag rider Shane Karlsson Cosmopol Svenskt Derby på Hurry Lime. Det hittills största löpet för den 18-åriga jockeyn som nyligen lämnat sin lärlingsstatus och anses som det största jockeylöftet som kommit fram sedan Fredrik Johansson trädde in på arenan. ”Men jag har ridit Danskt Derby med Mrs Winehouse och Jydsk Derby med Half Dane”, påminner han.

Det är bara cirka två år sedan Shane Karlsson red sin första löpning, första segern kom redan i tionde ritten med Zuperzebranzozo. Han hade kommit in via ponnygaloppen men hade hästarna så att säga i blodet genom pappan Joe Moriarty som själv var jockey, och mamma Birgitta var dotter till Jägersros legendariske banmästare Lennart Karlsson som hade sin bostad på stallbacken. Lärling kan man vara upp till 70 segrar. Sedan blir man av med sin viktlättnad, Shane Karlsson har nu 75.

Jag gick aldrig klart gymnasiet utan lämnade skolan i åttan. Jag var hela tiden klar över att jag ville bli jockey och satsar stenhårt på det, säger Shane.

Han är oerhört medveten om sitt svåra val. Det hör inte till vanligheten att en ung grabb numera väljer att bli professionell jockey. Om inte annat så brukar vikten vara det stora problemet. Men såna problem har inte Shane.

Jag kan rida ner till 48 kg om det skulle behövas, men det händer knappast.

Han inledde sin lärlingstid hos Ole Larsen, pålitlig ”leverantör” av duktiga lärlingar och påskyndare av lärlingsutbildning. Shane Karlsson har vunnit lärlingsserien Ole Larsen Young Rider Championship och valdes förra året till Årets Komet 2009 på Jägersro, då han också blev landets lärlingschampion. Har som nämnts jämförts med Fredrik Johansson, vår främste jockey någonsin som ju också finns med i Svenskt Derby på förhandsfavoriten Sir Lando. Men Shane Karlsson har själv en annan ”idol”.

Christophe Soumillon i Frankrike! Jäkligt bra och trevlig.

Shane Karlsson har tillbringat två omgångar i Frankrike för att utvecklas. Bl a hos stortränaren Mme Criquette Head. När han kom tillbaka i mars efter några vintermånader började han jobba hos Hans-Inge Larsen. För Lennart Jr Reuterskiöld vann Shane sitt hittills största lopp när han i en trippel på Täby 15 juni vann Kapplöpningssällskapets Stora Pris på Carpe Diem värt 150 000 kronor. Derbydebuten på söndag rider han på Juniors broder Fredriks Hurry Lime.

Jag tycker det känns bra att kunna ge en ung, svensk ryttare chansen, säger Fredrik Reuterskiöld som ju har fem (!) hästar i Det Blå Bandet och också ger lärlingen Valmir De Azeredo chansen på Halos In The Hall.

Vad tror då Shane Karlsson om Hurry Limes möjligheter?

Jag tror Svenskt Derby i första hand står mellan Sir Lando, Giant Sandman och Moe Green. Hurry Lime är en outsider. Tillsammans med alla andra…