Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fredagskonsert från Berwaldhallen för eftertanke i en orolig tid

Radiosymfonikerna och Helene Stureborg. Foto: Berwaldhallen
Radiosymfonikerna och Helene Stureborg. Foto: Berwaldhallen

Radiokören och ensembler ur Sveriges Radios Symfoniorkester framträder denna vecka med musik från båda sidor Atlanten. Det blir ett direktsänt konsertprogram på fredag kl 19 i Sveriges Radio P2 och på Berwaldhallen Play som fokuserar på 1900-talets musik. Samuel Barbers välkända Adagio, Aaron Coplands Fyra motetter för kör och Grażyna Bacewicz Trio för oboe, harpa och slagverk är några av nedslagen. Radiokören leds i konserten av dirigent Helene Stureborg.

Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen går nu in i den tredje månaden av konserter för en tom salong. Publiken har ändå varit med, och i stigande antal tagit del av konserterna genom Sveriges Radio P2 och med bild via Berwaldhallen Play. En rekordstor publik såg Valborgsmässoaftons konsert med operamusik och körlyrik. Denna veckas konsert ägnas främst åt 1900-talsmusik. Radiokören, under ledning av Helene Stureborg, framför ett helamerikanskt program med Aaron Coplands ”Fyra motetter” och körmusik av Jocelyn Hagen, Charles Ives och Elizabeth Kimble.

– Musiken är vald för att återspegla vår tid och läget i världen. Wendell Berrys dikt ”The Peace of Wild Things” – det sista musikstycket i programmet – börjar med orden ”När jag misströstar allt mer över världens tillstånd…” Tillsammans med Samuel Barbers fascinerande, andliga och vackra Adagio framfört som i original av en stråkkvartett, avslutas konserten med ett budskap om tröst och lugn genom musiken, säger Christian Thompson, planeringschef i Berwaldhallen.

Vid sidan av Radiokören medverkar fjorton musiker ur Sveriges Radios Symfoniorkester i fyra betydande kammarmusikverk. Från Richard Strauss romantiska Ouverture till Capriccio till Grażyna Bacewiczs Trio för oboe, harp och slagverk och Carl Nielsens Kvintett för blåsare och Samuel Barbers Adagio.

MUSIK I EN OROLIG TID
Fredag 8 maj kl 19 i Sveriges Radio P2 och på Berwaldhallen Play, berwaldhallen.se/play

Musiker ur Sveriges Radios Symfoniorkester
Radiokören, Helene Stureborg dirigent

RICHARD STRAUSS: Preludium ur operan Capriccio
AARON COPLAND: Fyra motetter
GRAŻYNA BACEWICZ: Trio för oboe, harpa och slagverk
JOCELYN HAGEN: Hands
Paus
CARL NIELSEN: Kvintett för blåsare
CHARLES IVES: Psalm 67
SAMUEL BARBER: Adagio för stråkar
ELIZABETH KIMBLE: The Peace of Wild Things

Ungefärlig konsertlängd: 1 tim 50 min inkl paus

Källa: Berwaldhallen