Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Dramatik kring export av återvunnet papper

Foto: Jörgen Nilsson.

Ett stort urval av produkter som är handtillverkade av återvunnet returpapper kommer att visas på fackmässan Formex i Stockholm den 12-15 augusti. Det är teburkar, ljusstakar och julkulor. Att tillverka föremål av återvunnet papper, papier maché, är en tradition i Kashmir med anor från 1400-talet med rötter i det Persiska riket.

Det politiska läget i Kashmir är spänt sedan lång tid tillbaka. I sommar har det blossat upp stiridigheter med många döda. Sommaren har präglats av strejker, demonstrationer och utegångsförbud. Exporten av föremål tillverkade i papier maché är en stor inkomstkälla för befolkningen i detta fattiga och utsatta område. Eftersom inga turister kommer till området är det en viktig inkomstkälla att lyckas att med exporten. Sommarens oroligheter har medfört stora inskränkningar i exporten Tillverkning av föremål av papier maché sker ofta i hemmen och kan därför fortsätta trots utegångsförbud. Däremot har det varit fraktmöjligheterna från området varit kraftigt inskränkta med hård kontroll av Indiska myndigheterna.

Vackra Gruppen, som sedan två år tillbaka importerar handtillverkade föremål av papier maché, har lyckats att få två sändningar till Sverige under sommaren. De har sått färdigpackade hos exportören i flera veckor i väntan på rätt tillfälle att lyckas få med sändningen på ett flyg till Europa.

Nu kommer föremålen att kunna visas för presentaffärer i Sverige på den årliga Formex mässan i Stockholm den 12-15 augusti.

Källa: Mynewsdesk.