Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sverige har näst flest våldtäkter i hela världen

Sverige ligger i den absoluta botten av FN:s statistik över antalet våldtäkter. Bara i det lilla afrikanska landet Lesotho anmäls fler våldtäkter än här.
Den mindre smickrande statistiken finns i en ny rapport från FN-organet UNODC.

Den visar att det i Sverige anmäls 53,2 våldtäkter per 100 000 invånare. Det är skyhögt över våra nordiska grannar. Den höga siffran behöver inte betyda att svenskar faktiskt löper större risk att våldtas än andra. Anledningen är att benägenheten att anmäla en våldtäkt kan vara högre här än i andra länder, enligt Niklas Långström, professor och sexualbrottsforskare vid Karolinska Institutet.

Skamligt brott

– Problemet är att knappast något annat brott har så högt mörkertal som våldtäkt. I Sverige kommer omkring 80–90 procent av våldtäkterna aldrig till samhällets kännedom, och det är svårt att veta hur de siffrorna ser ut i andra länder, säger han.

Oviljan att anmäla tror han bland annat beror på att våldtäkt är ett brott som omges av skamkänslor.

– Dels tycker offren ofta att det är skamfyllt och tänker, hur kunde jag vara så dum, och lägger skulden på sig själva.

– Sedan är det också svårbevisade brott. Säg att man följt med någon hem från krogen och först varit intresserad av sex men sedan har det hänt något som gör att man inte vill. Då kan det vara svårt att bevisa brott, säger han.

Fler våldtäkter

UNODC-statistiken visar också att antalet anmälda våldtäkter i Sverige har ökat kraftigt de senaste åren. Men även den oroväckande trenden har åtmistone delvis en rimlig förklaring, enligt Långström.

– Förutom förändringar i anmälningsbenägenheten brukar det förklaras med att sexuallagstiftningen förändrades 2005 så att fler brott än tidigare betraktas som våldtäkt.

Ändrat beteende

Men faktum är att bland annat Brottsförebyggande rådet misstänker att antalet våldtäkter faktiskt ökar, i alla fall när det gäller våldtäkter där gärningsmannen är okänd.

Enligt Långström beror det på en förändring i svenskarnas nöjesliv.

– Vi konsumerar mer alkohol och ses mer i utemiljöer än tidigare. Då ökar riskytorna. Säg att två till tre procent av den manliga befolkningen kan tänka sig att begå sexualbrott under vissa förutsättningar. Nu exponeras de för fler möjligheter än tidigare, säger han.

Källa: UNODC:s rapport.