Maj – en hemmafrus liv tar plats på Lilla scenen

 Ellen Jelinek. Foto: Clara G.
Ellen Jelinek. Foto: Clara G.

Nu kommer dramatiseringen av Kristina Sandbergs hyllade romantrilogi om Maj och hennes familj. Ellen Lamm regisserar och Maj spelas av Ellen Jelinek. Urpremiär på Lilla scenen den 16 oktober.

Den unga Maj flyttar från föräldrahemmet i Östersund för jobbet som konditoribiträde i Örnsköldsvik. Så blir hon gravid med den äldre fabrikören Tomas, de gifter sig och en livs- och klassresa börjar. Hon blir hemmafru med omsorg om matlagning, städning och tvätt – och så dottern Anita som växer och blir stor. Ofta går tankarna till mamma och pappa och på första förälskelsen därhemma. Men dagarna går och Tomas har sina sena kvällar på Stadshotellet. Hur ska det gå för Maj?

I Magnus Lindmans och Pia Gradvalls dramatisering får vi följa Maj och hennes familj från 1930-tal till 1960-tal. I de husliga bestyren, på bokklubben med de andra hemmafruarna, hos doktorn. Det är vardagligt och poetiskt, ett vanligt liv i osentimental närbild.

Kristina Sandbergs romantrilogi om Maj – Att föda ett barn, Sörja för de sina och Liv till varje pris – är en unik berättelse om ett alldeles vanligt livsöde, belönad med SvD:s litteraturpris 2014 och Selma Lagerlöfs Litteraturpris 2019.

“Jag blev intresserad av detta med hur Maj minns sitt liv, hur vi alla minns våra liv. Och hur minnet kräver sin rekvisita. En mandelkvarn, en vinterpäls, en tekopp… Vissa ting har en särskild plats i vår livshistoria. Då är det inte frågan om någon tekopp vilken som helst, utan om just den blåa tekoppen. Minnet är som ett fotoalbum vi bläddrar i. Bilderna behöver inte vara många, men vi tycker att allt finns där. Glömskan också. Och just detta med att minnas har så klart spelat en ovanligt stor roll i repetitionsarbetet den här gången, när vi behövt komma ihåg en föreställning – dvs dra oss till minnes vad vi gjorde innan vårt arbete avbröts i våras – men också se på de minnena med nya ögon, präglade av de förändringar världen genomgått under pandemin”, säger regissören Ellen Lamm,

Ellen Lamm har regisserat en rad uppsättningar på Dramaten, som Jane Eyre, Det blåser på månen och Förlovningen. Hon regisserar även för andra scener – på Kungliga Operan med bland annat Den långa resan, Orlando och senast La Traviata.

Medverkande:
Kicki Bramberg
Ana Gil de Melo Nascimento
Magnus Ehrner
Gunnel Fred
Ellen Jelinek
Omid Khansari
Tanja Lorentzon
Hannes Meidal
Siham Shurafa

Dramatisering: Pia Gradvall och Magnus Lindman, efter Kristina Sandbergs romantrilogi
Regi: Ellen Lamm
Scenografi och kostym: Rikke Juellund
Ljus: Erik Berglund, Torkel Blomkvist
Musik
: Matti Bye
Mask och peruk: Sofia Ranow Boix-Vives, Nathalie Pujol

Maj, urpremiär 16 oktober, Lilla scenen.

Källa: Dramaten