Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Regeringen, Sida och WFP presenterar stor satsning på insatser mot hungerkrisen

Den humanitära situationen och hälsoläget i världen har förvärrats avsevärt till följd av covid-19. Pandemin beräknas leda till en fördubbling av antalet människor som lider av akut hunger till 265 miljoner i år. Nu fördjupar Sverige och Världslivsmedelsprogrammet (WFP) sitt samarbete för att motarbeta den globala hungerkrisen.

– Världen står inför den värsta humanitära krisen sedan Förenta Nationerna grundades för 75 år sedan. Konflikt, klimatförändringar, ekonomiskt kaos och nu senast covid-19 har gjort de hungriga hungrigare, och de fattiga fattigare, säger David Beasley, chefen för FN:s världslivsmedelsprogram (WFP).

Regeringen presenterar idag ett stödpaket om 170 miljoner kronor för att ytterligare stödja insatser mot den ökande hungern i världen. Regeringens stödpaket, som betalas ut från ordinarie biståndsbudget, kommer att fördelas på FN:s världslivsmedelsprogram (WFP) och Internationella jordbruksutvecklingsfonden (IFAD). Stödet inbegriper även medel till Sida humanitära anslag.

– Vi står inför den största hungerkatastrofen någonsin. Behoven av humanitär hjälp ökar samtidigt som fler länder minskar sitt bistånd, mitt i denna kris. Sverige kommer dock stå fast vid enprocentmålet och arbetar aktivt för att fler länder ska ta ett större ansvar. Klimatkrisen, pandemin och hungerkrisen hänger samman och vi måste alla göra vad vi kan för att möta detta, säger Peter Eriksson, minister för internationellt utvecklingssamarbete.

Utöver regeringens stödpaket har biståndsmyndigheten Sida beslutat om 188,7 miljoner kronor i nya stöd till WFPs arbete, 78,7 miljoner kronor går omedelbart till tre av världens fattigaste länder där matbristen är alarmerande. Det är Sydsudan (33,7 miljoner), Sudan (15 miljoner) och Jemen (30 miljoner). Resterande, 110 miljoner kronor, görs som en tidig utfästelse till WFP:s verksamhet under nästa år 2021 eftersom matbristen i världen inte förutspås att avta, utan snarare bli värre. Sida bidrar med cirka en fjärdedel av stödet till FN:s humanitära flygservice (UNHAS) som WFP ansvarar för, för att möjliggöra tillträde till drabbad befolkning.

– Att inte ha tillgång till mat utan ständigt gå hungriga är en fruktansvärd känsla som många barn och vuxna tvingas uppleva. Enligt FN lever 690 miljoner människor med kronisk hunger i dag, och effekterna av Coronapandemin riskerar att öka siffran avsevärt. Men att ha tillgång till mat kan också handla om något mer, att minska risken för att rekryteras till väpnade konflikter för att få matförsörjning, att inte behöva gifta bort sina döttrar för att de ska få mat, att inte behöva sälja sex mot mat eller inte riskera att hamna i trafficking med tvångsarbete eller kriminalitet för att dämpa hungern, säger Carin Jämtin, Sidas generaldirektör.

Sammantaget ökar alltså Sveriges stöd till hungerkrisen med 248,7 miljoner kronor varav 178,7 miljoner kronor går till WFP:s arbete.

Källa: Regeringskansliet