Urpremiär för Ambulans – en pjäs om att överleva ett trauma

 Maia Hansson Bergqvist, Eva Rexed. Foto Sören Vilks. Illustration Erica Jacobson.
Maia Hansson Bergqvist, Eva Rexed. Foto Sören Vilks. Illustration Erica Jacobson.

Med pjäsen Ambulans fortsätter dramatikern och regissören Paula Stenström Öhman sitt tematiska utforskande av grymhet och omsorg och följer upp några karaktärer från de tidigare pjäserna People respect me now, Jag tror på dig Anita och Ocean. Urpremiär på Målarsalen den 12 november.

Ambulans utspelar sig i hjärtat på några människor som befinner sig i olika faser av kris och trauma. Det handlar om ögonblicket när det som inte får hända händer. Om splitter och sirener. Om att hitta vägen ut.

I centrum står Katja, hennes syster Helena och den elvaåriga sonen Simon. Via drömmar och minnesfragment får publiken följa dem i underjorden en bit på vägen mot läkande. Här finns även den lilla orkestern, pappa Ludde, farmor Deborah, Janni missbrukarna Romulus och Remus, Hanna 17 år, BUP-Monika, före detta ambulansföraren Carlos och några till, som alla berörs av det som hände den där dagen.

Paula Stenström Öhman är en hyllad och prisbelönt dramatiker och regissör som uppmärksammats för sina nervkittlande pjäser om den svenska samtiden som med poetisk naturalism, skarp humor och skickligt gestaltade relationer skakar om och berör. Hon har en bakgrund inom kriminologi och tar ofta avstamp i dokumentärt material. Inför Ambulans har hon bland annat bevittnat misshandelsrättegångar, intervjuat traumaterapeuter och socialsekreterare, anhöriga och människor med egen erfarenhet av trauma.

Paula utsågs av Dramatikerförbundet till årets Henning Mankell-stipendiat 2015 och mottog svenska Ibsenpriset 2016. Hennes pjäs People respect me now från 2015 blev utsedd till Sveriges bidrag i New Nordic Drama 2016 av Internationella Teaterunionen och hennes pjäser Materia – Jag är inte Linda Lovelace, People respect me now och Ocean blev uttagna till Scenkonstbiennalen 2015, 2017 respektive 2019. Paula är nu senast aktuell för manus och regi till Störst av allt efter Malin Persson Giolitos bok med Nour El Refai.

Med Ambulans fortsätter Paula sitt tematiska utforskande av grymhet och omsorg och följer upp några karaktärer från tidigare uppsättningar där även några av skådespelarna återkommer; Eva Rexed spelade Helena i både People respect me now och Jag tror på dig Anita och Maia Hansson Bergqvist gjorde rollen som Katja i Ocean.

En samproduktion mellan Unga Dramaten och Lumor med stöd från Kulturrådet, Stockholms stad Kulturförvaltningen och Sveriges författarfond.

Medverkande:
Danilo Bejarano
Maia Hansson Bergqvist
Eva Rexed
Jonatan Rodriguez

Regi: Paula Stenström Öhman

Källa: Dramaten