Kända citat – ny serie i P1 reder ut citatens historia

Kända citat i P1<br /> Magnus Västerbro (författare &amp; historiejournalist)<br /> Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio
Kända citat i P1
Magnus Västerbro (författare & historiejournalist)
Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

”Jag kom, jag såg, jag segrade”, ”Blod, svett och tårar” ”Man föds inte till kvinna, man blir det”. I den nya programserien Kända citat tar den Augustprisbelönade fackboksförfattaren och journalisten Magnus Västerbro med lyssnarna på en färd till ursprunget för olika citat. Serien har premiär 31 oktober kl. 8.50 i P1.

Det är med vissa citat som med de bästa ordspråken, de bara finns där som en del av språket och vi använder dem ofta utan att tänka särskilt mycket på var de kommer ifrån. Men vad rymmer de här citaten för historia? I vilka sammanhang uppstod de? Och vad är det som gjort att citaten har fortsatt att leva vidare i det allmänna medvetandet?

I den här programserien reder Magnus Västerbro ut var några av våra mest kända historiska citat kommer ifrån, vad de säger om tiden då de myntades – och hur de har använts och i vissa fall förändrats och förvanskats i efterhand.

– Även om många historiska citat ofta används i dagligt tal har nog många av oss ganska vaga föreställningar om när och hur de uppstod. Därför har det varit fascinerande att gå till botten med hur citat som ”Blod, svett och tårar”, ”Krigets första offer är sanningen” och ”Låt dem äta kakor” uppstått och levt vidare i vår tid. Ganska ofta visar det sig att citaten har förvanskats eller i varje fall anpassats innan de fått fäste i det allmänna medvetandet, säger Magnus Västerbro och fortsätter:

– För att ett citat ska leva vidare behöver det kunna vara användbart i nya sammanhang. På så vis säger väl just det faktum att vissa citat faktiskt har levt vidare något om människan i allmänhet och vad som upptar våra tankar. De kända citat som vi tar upp speglar något tidlöst inom oss alla.

Kända citat sänds i tio program à 10 minuter. Varje program handlar om ett specifikt citat och det historiska sammanhang som det uppstod i.

Kända citat har premiär lördag den 31 oktober kl. 8.50 Programmet går även att lyssna på som podd.

Källa: SR