Sveriges Radios språkpris 2020 till Vetenskapsradion

Coronavirusets spridning över världen har påverkat det mesta under året, och så även Sveriges Radios språkpris. 2020 tilldelas Vetenskapsradion språkpriset med motiveringen att redaktionen minskar avståndet mellan expert och lyssnare, via förenklat fackspråk och meningsfulla metaforer.

Vanligtvis tilldelas Sveriges Radios språkpris, som delats ut sedan 1987, tre pristagare i tre olika kategorier: ett går till en medarbetare på lokal kanal, ett tilldelas en riksmedarbetare och ett delas ut till en medarbetare som arbetar med andra språk än svenska. Men i år utses en enda pristagare, eller snarare en hel redaktion, som belönas gemensamt för sin välformulerade coronarapportering. Vetenskapsradion har under året inte bara vänt sig till en initierad publik, utan tydligt arbetat med begriplighet och bilder och på så sätt lyckats förenkla både nya och komplicerade uttryck och händelseförlopp under pandemins framfart.

Motiveringen lyder:
En superspridare av kunskap i en omtumlande tid,
som minskar avståndet mellan expert och lyssnare
via förenklat fackspråk och meningsfulla metaforer
– ett lugnande vaccin mot infodemin!

Priset delades ut vid en digital ceremoni idag, den 30 november, av Sveriges Radios vd Cilla Benkö.

Sveriges Radios språkpris syftar till att främja det talade språkets utveckling och stimulera intresset för språkbehandlingen i radio. Priset är på 20 000 kronor och delas enligt stadgarna ut för ”föredömlig behandling av språket”. Prisjuryn består av ett antal SR-medarbetare samt en utomstående logoped.

JURYN, 2020:
Annalena Granér, SR-akademin
Anne Sseruwagi, områdeschef Radio Romano och Sisuradio
Daniel Klaar, SR Ekot
Jon Koldenius, P4 Sjuhärad
Lena Olausson, Språkvården
Lotta Ederth, Språkvården
Per Nygren, logoped

Källa: SR