Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

SL och Nobina först ut i landet med skyddsglas i bussar

Nobinas bussar i Norrtälje blir tillsammans med SL först i landet med att öppna framdörrarna tack vare nya smittsäkra skyddsglas vid förarmiljön. De första turerna med skyddsglas och påstigning via framdörren sker på söndag.

Efter ett gediget utvecklingsarbete med både riskbedömning, provkörning och kontrollbesiktning av bussar försedda med skyddsglas, kan Norrtäljes bussar nu öppna framdörrarna och ta emot resenärerna på ett smittsäkert sätt.

De nya rutinerna med påstigning och visering via framdörren inleds på söndag, den 6 december, i de av Norrtäljes bussar som hittills har fått skyddsglas monterat. Gradvis kommer även resterande bussar i Norrtälje att få samma skydd.

Skyddsglas i förarmiljön skyddar förarna mot eventuell smittspridning och ger trygghet både till förare och resenärer. Genom att använda framdörren för påstigning skapas även ett bättre flöde på bussarna, och därmed mindre risk för trängsel.

Arbetet med att ta fram ett tryggt och säkert skydd för förarna har pågått sedan i maj. Arbetsmiljöverket har testat skyddet ur både smittskydds- och trafiksäkerhetssynpunkt och gett grönt ljus att använda det. Därefter har en anpassning skett av skyddet på samtliga bussmodeller i Norrtälje, följt av både riskanalys och kontrollbesiktning.

Parallellt med arbetet att ta fram skyddsglas för Norrtäljes bussar, pågår även ett arbete med att prova ut och riskanalysera skyddsglas tillsammans med flera av våra uppdragsgivare runt om i landet.

− Det här är ett viktigt steg och kvittot på ett hårt arbete där vi nu åter kan börja öppna framdörren på bussarna, utan att kompromissa med säkerheten för våra förare. Genom skyddsglasen så frigör vi samtidigt utrymme och sittplatser i trafiken som tidigare behövt vara avstängda. Bara för Nobina så innebär detta en ökning med ca 10 procent eller motsvarade 270 bussar, säger Henrik Dagnäs, vd på Nobina Sverige.

− Godkända skyddsglas gör nu att en viktig del av föraryrket kommer tillbaka till oss, nämligen kontakten med våra resenärer, samtidigt som vi löser två stora problem för hela den svenska kollektivtrafiken. Det handlar om förarnas arbetsmiljö och säkerhet samt resenärernas möjlighet att bidra till en hållbar kollektivtrafik, där det ska vara lätt att göra rätt, säger Peter Boström, säkerhetschef på Nobina.

Bakgrund skyddsglas Nobina:

  • Skyddet är tillverkat av polykarbonat. En mycket klar plast med bra styvhet, drag- och böjhållfasthet samt mycket slagfast.
  • En lång rad krav uppfylls, bland annat gällande trafiksäkerhet där vibrationer, utrymning och sikt har testats noggrant, liksom gällande krav om smittskydd.
  • Skyddsglaset är placerat mellan förare och resenär, från grinden hela vägen upp till 195 centimeters höjd, eller hela vägen upp till innertaket. Det täcker även hela sidan av förarplatsen. Uttag finns för viseringsmaskinen, som sitter på resenärens sida av skyddsglaset.
  • Det medger att framdörren i bussen åter kan öppnas för resenärer då skyddsglaset på ett bra sätt skyddar föraren mot eventuell smitta från resenärer.
  • Skyddet är fastskruvat i grinden och öppnas när grinden öppnas.

Källa: Nobina