Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Världens bästa fotbollsspelare – direkt i SVT och TV4

Blågul fotbollspublik. Foto: SVT
Blågul fotbollspublik. Foto: SVT

Här kommer en tidig julklapp till alla fotbollsälskare! SVT och TV4 har säkrat rättigheterna med FIFA till VM i fotboll för herrar 2026 och fortsätter därmed traditionen med stora fotbollsmästerskap som alla kan ta del av.

– Fotbolls-VM är världens största sportevenemang och det är oerhört glädjande att vi lyckats säkra evenemanget så att alla kan ta del av festen. Det är långt ifrån en självklarhet med den utveckling vi sett på den globala marknaden för sporträttigheter de senaste åren. Att samlas kring gemensamma upplevelser är tradition i public service och vi glada att den traditionen kan fortsätta, säger Hanna Stjärne, vd SVT.

SVT och VM i fotboll har en lång historia tillsammans. Redan 1958 direktsändes mästerskapet i SVT, då Sverige tog silver på hemmaplan. Fotbolls-VM 2026 avgörs i USA, Kanada och Mexiko. Rekordmånga lag kommer att delta och totalt ska det spelas 80 VM-matcher jämfört med dagens 64.

– Att VM växer innebär att Sverige har större chans att kvalificera sig och dessutom bör utökningen innebära att alla stora nationer tar sig till VM. 2026 kan alltså bli det mest stjärnspäckade världsmästerskapet någonsin, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

I och med förvärvet av VM 2026, och tidigare i höst förvärvet av herr-EM i fotboll 2024 och 2028, är det nu klart att SVT kommer att direktsända från sex fotbollsmästerskap under dom närmsta åtta åren. Nästa sommar sänder SVT och TV4 från EM för herrar som skulle avgjorts 2020 men som skjutits upp ett år på grund av Corona.

Källa: SVT