Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Allram Eests skapare gör dockteater för Unga Dramaten

Några tecknade djur.  Illustration: Petter Lennstrand
Illustration: Petter Lennstrand

 

Petter Lennstrand, dockspelaren som skapade Allram Eest, debuterar som regissör och pjäsförfattare på Unga Dramaten i Världen runt Rut – en nyskriven pjäs för förskolebarn. – Med dockor i händerna på våra tre skådespelare är saken biff! De har erfarenhet av både barnteater och kostymdramer och en väldig nyfikenhet i ordets bästa bemärkelse, säger Petter Lennstrand.

Den nyfikna lilla katten Rut har gått vilse och frågar sig om hon någonsin kommer hitta hem igen. Den oroliga vägen hem blir istället en spännande upptäcktsfärd i en helt ny värld. Hon möter bland andra ett sorgset ogräs, en bortkörd rondellkanin och en hackspett som tappat sitt ägg.

-Mötet mellan min figurteknik och Dramatens verkstäder och ensemble är unikt. Det är ett väldigt kul och utvecklande samarbete.

Världen runt Rut är en 30 minuter lång föreställning i tre akter. Om smittskyddsreglerna om allmänna sammankomster tillåter kommer föreställningen att spelas på lågstadieskolor på vardagar och på Lejonkulan under helger med premiär i april.

Petter Lennstrand är dockspelare, regissör, manusförfattare, karaktärsdesigner och tv-producent. Hans mest kända skapelse är troligen Allram Eest med egen talkshow och julkalender på SVT och gästspel på alltifrån Melodifestivalen 2003 till Grammisgalan 2013.

Petter var även med som dockspelare i den hyllade tv-serien Operation Klotty som hade premiär på SVT våren 2019. Senast gjorde han stor succé med föreställningen Dockhumor på Scala med Klotty, Kjell & Allram med vänner som hade premiär i november 2019. Världen runt Rut är hans första föreställning på Dramaten.

För scenografi står Robert Komarek som gjort scenografi till de flesta av Petter Lennstrands produktioner. Han har gjort scenografi till SVT:s Julkalendrar Höjdarna (2004) och Panik i Tomteverkstan (2019) samt till många andra barnprogram. Robert har dessutom jobbat med flera av Roy Anderssons filmer, bland andra Sånger från andra våningen (2000).

Medverkande:
Maia Hansson Bergqvist
Nina Dahn
Dejmis Rustom Bustos

Av: Petter Lennstrand Regi och kostym: Petter Lennstrand Scenografi: Robert Komarek Ljus: Jesper Larsson Mask och peruk: Lena Strandmark

Källa: Dramaten