Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Hästfest i Stockholm

Foto: Joakim Holmberg.

I dagarna arrangeras hästtävlingen Stockholm Equestrian Games för första gången. Det är SM i banhoppning som avgörs. Och redan nu tror arrangörerna på ett större evenemang.

– Om några år hoppas vi på en hel hästvecka, säger major Niclas Erwall, anläggningsansvarig vid tävlingarna.

Omkring 600 hästar och 350 tävlande är på plats. Platsen är av tradition Ryttarstadion i Stockholm. Livdragonernas Ridsportförening och Stockholms Fältrittklubb arrangerar tävlingar från torsdag till söndag.

Major Peter Rosén är tävlingsledare och ser positivt på initiativet.

– Vi har lagt ner mycket kraft på att göra det bra. Alla har inte varit nöjda när det varit tävlingar här tidigare. Det finns ett 50-tal ridklubbar i Stockholm så det finns stor potential. 2012 vill vi gärna vara på Stockholms Stadion, säger han.

Niclas Erwall hoppas även han att tävlingen utvecklas och blir större.

– Förutom banhoppning vill vi även ha med fälttävlan, dressyr och körning. Förhoppningsvis om några år, säger Niclas.

Färre militärer
Trots regn har 600 betalande letat sig hit under lördagen. Och de som tävlar på plats har varit nöjda, menar arrangörerna.

Melle och Zazza Skärfstad, 18, är tvillingar från Hamre Ridklubb i Västerås. I fredags tävlade de i kvalet av H.M. Drottningens Pris med 1,4 meter hoppning och i omgång 1 i SM för Juniorer med 1,35 meter. Trots att de inte tog sig vidare var de nöjda.

– Banan är lite sur nu men det beror ju på regnet. Det är svårare här också eftersom den är kuperad, säger Melle och hennes syster nickar instämmande.

De var även här förra året på en liknande hästtävling och tycker det är bättre i år.

– Stallen ligger närmare banan nu och det är bättre uppställning. Sedan är det också färre militärer i år och det känns bättre. Förra året var man nästan omringad, skrattar säger Zazza.

Tävlingar avbryts
Hoppningen är indelad i olika klasser och sker i två faser. De som inte har felpoäng i första fasen fortsätter direkt på andra fasen. De med minst felpoäng rider omhoppning efter grundomgången. Varje nedslag ger fyra fel och bestraffas med fyra sekunder. Det kan vara tramp i vattengrav eller hästolydnad. Den med minst fel och snabbast tid går vidare.

Finalen av H.M. Drottningens Pris vanns av Sara Nensén, Bankeryds Ridklubb, och Jill Silvandersson, Mantorpsryttarna.

På grund av ihållande regn fick de andra tävlingarna sedan avbrytas. De fortsätter istället på söndag.