Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

chOirland – lyrik & musik från Irland

 

Eric Ericsons Kammarkör, Dramaten och Konserthuset Stockholm i ett unikt samarbete med tema Irland. Irländsk a cappellamusik och Nobelpristagaren Seamus Heaneys nyöversatta dikter upplästa av skådespelarna Lena Endre, Hannes Meidal och Siham Shurafa i en direktsänd föreställning från Konserthuset. Söndag 11 april klockan 19.00 på Konserthuset Play, Dramaten Play och på Eric Ericsons Kammarkörs hemsida.

– Samarbeten och möten med andra institutioner och konstformer är alltid vitaliserande. Det känns därför mycket inspirerande att Dramaten nu för första gången samarbetar med Eric Ericsons Kammarkör och Konserthuset Stockholm, säger Mattias Andersson, konstnärlig ledare och teaterchef för Dramaten.

Förläggaren Stephen Farran-Lee introducerar programmet, där Tommy Olofssons svenska översättningar av Seamus Heaneys poesi presenteras för första gången. Diktläsningen avlöser musik, leder över i musik och överlagras ibland av musik. Temat är alltså Irland, och i år är det 100 år sedan undertecknandet av fredsavtalet som delade Irland mellan huvudön Irland och Nordirland/Storbritannien.

– Vi gläder oss mycket åt att vi nu inom ramen för vårt engagemang på Konserthus Stockholm får möjlighet till detta stimulerande samarbete med Dramaten, säger Fredrik Malmberg, chefdirigent för Eric Ericsons Kammarkör.
– Det blir poesi och musik förenat kring Seamus Heaneys nyöversatta dikter och irländsk vokalmusik som inte framförts i Sverige tidigare, bland annat verk av Gerald Barry.

Eric Ericsons Kammarkör leds av Fredrik Malmberg. Sedan 2012 innehar Fredrik Malmberg två av de mest prestigefyllda uppdragen i det svenska musiklivet: chefdirigent för Eric Ericsons Kammarkör och professor i kördirigering vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Eric Ericsons Kammarkör grundades 1945 av den då 27-årige Eric Ericson, och har sedan dess intagit en central plats i svenskt och internationellt musikliv. På världsscenen hör Eric Ericsons Kammarkör till det absoluta toppskiktet, och har genom åren belönats med många utmärkelser. Eric Ericsons Kammarkör är en del av TENSO – det europeiska nätverket för professionella kammarkörer.

Medverkande:
Eric Ericsons Kammarkör
Fredrik Malmberg, dirigent
Stephen Farran-Lee
Lena Endre
Hannes Meidal
Siham Shurafa

chOirland – lyrik & musik från Irland, livesändning på Konserthuset Play, Dramaten Play och på Eric Ericsons Kammarkörs hemsida, söndag 11 april kl. 19.00–20.15. Föreställningen finns sedan tillgänglig att se utan kostnad i sex månader.

Källa: Dramaten

Bild: chOirland. Foto: Dramaten