Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Lyndsey Turner regisserar skådespelarna i Måsen från sitt hem i London

 

Höstens repetitioner av Lyndsey Turners uppsättning av Tjechovs klassiker Måsen avslutades tio dagar innan premiären på grund av pandemin. Den 9 april görs nu en direktsänd läsning av hela pjäsen via Zoom, exklusivt för alla som hade biljetter till föreställningen. Efteråt gör Lyndsey en summering och publiken får möjlighet att ställa frågor till skådespelarna.

Som en del i processen och arbetet med pjäsen återförenades skådespelarna och det kreativa teamet, i fem länder, under två veckor för att skapa en läsning av Måsen som nu alla som hade biljett till föreställningen kan ta del av.

– Läsningen utförs utan kostym och scenografi och fokuserar på ord och kopplingar mellan karaktärerna. Det ger publiken en chans att vara med i repetitionsarbetet och ta del av pjäsen i sin renaste form, säger Lyndsey Turner.

Skådespelarna sitter hemma, Lyndsey är i London och publiken är med via en länk. Publiken syns eller hörs inte, men kommer få möjlighet att ställa frågor till ensemblen efter. Läsningen sker på svenska och summeringen på engelska.

Lyndsey Turner är husregissör på National Theatre i London. Med framgångsrika uppsättningar såväl i London som på Broadway är hon ett av den brittiska teaterns mest intressanta namn. Hon har bland annat även satt upp Hamlet på National Theatre med Benedict Cumberbatch i huvudrollen.

Uppsättningen av Måsen görs i den brittiska dramatikern John Donnellys version. Donnelly har arbetat med både teater och film och har bland annat erhållit Tom Erhardt Award, PMA Award för bästa nya författare och NSDF Sunday Times Playwriting Award. 2019 spelades hans version av Molières Tartuffe på Lyttleton, National Theatre i London.

Medverkande: Niklas Blomqvist (Jakov), Magnus Ehrner (Peter), Hampus Hallberg (Semjon), Elin Klinga (Irina), Rasmus Luthander (Konstantin), Marall Nasiri (Masja), Agnes Rase (Nina), Magnus Roosmann (Jengenij), Alexander Salzberger (Boris), Per Svensson (Ilja) och Kristina Törnqvist (Polina).
Översättning: Pamela Jaskoviak. Regi: Lyndsey Turner.

Källa: Dramaten

Bild: Lyndsey Turner. Foto: Stephen Cummiskey