Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stockholms stads kulturpristagare 2021

 

Georg Riedel och Lisa Nilsson är två av mottagarna av Stockholms stads kulturpriser i år. Sju priser i olika kategorier tilldelas aktörer av stor vikt för Stockholms kulturliv. Varje pristagare tilldelas en prissumma på 100 000 kronor.

– Alla pristagare har utfört värdefulla insatser inom sitt område och berikat Stockholms kulturliv som helhet. Det är en extra stor ära för mig att dela ut priserna i år, för pristagarna har inte bara gett oss nya perspektiv och tankar, de ger oss den inspiration och hoppfullhet som vi behöver just nu, säger kultur- och stadsmiljöborgarråd Jonas Naddebo.

Stockholmarna har fått nominera till kulturpriserna och en jury har sedan tagit fram ett förslag som har beslutats av kulturnämnden i Stockholms stad.

­­­– Roligt men svårt att välja bland alla lysande kandidater. Flera väckte reaktionen: va, har hen inte fått priset redan?, säger Ulrika Knutsson, kulturprisjuryns ordförande.

Stockholms stad delar varje år ut hederspriser i fem olika kategorier. Dessa kulturpriser delas ut till kulturutövare, producenter eller arrangörer i Stockholmsområdet. De går till personer eller organisationer som har stor betydelse för kulturlivet iStockholm.

Hederspriset i musik går till sångaren Rostam Mirlashari

Hederspriset i konst går till keramikern Päivi Ernkvist

Hederspriset i litteratur går till författaren Kjell Johansson

Hederspriset i scenkonst går till teaterchefen Sophia Artin

Hederspriset i kulturarbete för barn och ungdom går tillmusikern och kompositören Georg Riedel

Bellmanpriset belönar en person som har skildrat eller beskrivit Stockholm ur ett konstnärligt perspektiv eller bidragit till att ge en positiv bild av Stockholm som kulturstad. I år går Bellmanpriset till sångerskan Lisa Nilsson.

Lennart af Petersens-priset är ett pris som har instiftats i fotografen Lennart af Petersens namn för att belöna en fotograf som på ett personligt och konstnärligt vis berättar något väsentligt om Stockholm som livsmiljö.Lennart af Petersens pris går till fotografen Angelica Elliott.

Kulturpriser har delats ut i 76 år av Stockholms stad.

Källa: Stockholms stad

Bild: Bilden är ett kollage. Georg Riedel, foto: Noomi Riedel. Lisa Nilsson, foto: Morgan Normann. Rostam Mirlashari, foto: Fredrik Gille. Angelica Elliott, foto: Joar Vestergren. Päivi Ernkvist, foto: Anders Ernkvist. Kjell Johansson, foto: Sofia Runarsdotter. Sophia Artin, foto: Johan Bergmark.