Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sex av tio sköter renoveringen själva

 

Mer än varannan svensk, 56 procent, planerar att genomföra sina bygg- och renoveringsprojekt själva. Endast en av tio kommer att anlita hantverkare till hela projektet. Det visar Byggrapporten 2021 som kartlägger bygg- och renoveringstrender bland svenskarna.

Mer än hälften, 56 procent, av Sveriges hemmafixare planerar att genomföra sina kommande bygg- och renoveringsprojekt själva. Endast en av tio kommer att anlita hantverkare till hela projektet.

– Att själv fixa hemma stärker både självkänslan och stoltheten över sin bostad, så det är roligt att många vågar genomföra sina projekt på egen hand. Dessutom är det snällt mot plånboken, säger Mattias Ankarberg, vd på Byggmax.

Bland männen är målning och tapetsering det vanligaste projektet att genomföra själv. Nära åtta av tio, 77 procent, svarar att de kommer att måla eller tapetsera utan hjälp av hantverkare. Kvinnornas vanligaste gör-det-själv-projekt är trädgårdsprojekt, såsom gräsmatta, häckar och plantering. Tre av fyra, 75 procent, planerar att genomföra denna typ av projekt själva.

De projekt som svenskarna oftast vill anlita hantverkare till är badrumsrenoveringar. Där är det färre än två av tio, 18 procent, som planerar att genomföra projektet helt på egen hand. När det kommer till bastu är kvinnorna mer benägna att klara sig utan hantverkare. Sju av tio kvinnor planerar att genomföra bastuprojekt själva, jämfört med hälften av männen.

– Vi tycker att alla har rätt till ett fantastiskt hem och vill uppmuntra fler att våga fixa själva. Förutom pris ser vi att hållbarhet är viktigt för våra kunder och därför försöker vi på Byggmax kombinera låga priser med en strävan mot ett hållbart samhälle, säger Mattias Ankarberg.

Om undersökningen:
Byggmax lät Sifo ställa frågan Kommer du att anlita hantverkare till ditt bygg-/renoveringsprojekt? Frågan ställdes till 822 villa- eller fritidshusägare mellan den 29 januari och 3 februari 2021. Svaren fördelade sig enligt nedan.

– Ja, till hela projektet: 12 procent
– Ja, till delar av projektet: 28 procent
– Nej, jag bygger/renoverar själv: 56 procent
– Tveksam, vet ej: 3 procent

De vanligaste projekten att genomföra själv

Typ av projekt Procent som bygger/renoverar själv
Måla/tapetsera 73
Altan/uteplats 72
Trädgårdsprojekt (T.ex. gräsmatta, häckar, plantering) 70
Förråd/carport/friggebod/gästhus 63
Fasad 63
Bastu 60
Byta golv 59
Ändra planlösning/bygga ut (ta bort vägg, bygga vägg) 44
Kök 40
Tak 31
Badrum 18

Källa: Byggmax

Foto: Snickare