Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

I dag öppnar ansökan till Jubileumsvasan – juryn presenteras

 

Från och med i dag onsdag 12 maj är ansökan öppen till Jubileumsvasan, loppet som ska påminna om det allra första Vasaloppet 1922. Nu kan också juryns fem medlemmar presenteras: Johan Eriksson, Susanna Kallur, Petter Karlsson, Karin Mattsson och Johanna Ojala.

Nästa år är det 100 år sedan det allra första Vasaloppet. Då ska Vasaloppet göra om hela premiärarrangemanget igen, som en del i jubileumsfirandet. Loppet kallas för Jubileumsvasan med undertexten Århundradets utmaning. För det är verkligen en utmaning utan dess like.

Jubileumsvasan lördagen den 12 februari 2022 kommer att genomföras från Sälen till Mora, som om det vore 1922 igen. Det betyder 139 deltagare (lika många som anmälde sig 1922), träskidor med tårem, näbbskor och vadmalsbyxor. Deltagarna vallar med tjära över öppen eld, och njuter ”förplägnad” (som det hette 1922) i form av exempelvis buljong, ägg och mjölk vid de tre kontrollerna Mångsbodarna, Evertsberg och Oxberg.

Eftersom antalet deltagare är begränsat till 139 stycken, kommer alla intresserade att behöva ansöka om startplats. Ansökan är öppen 12 maj till 7 juni 2021. När ansökningstiden gått ut gör Vasaloppet en första gallring, därefter kliver en jury in och gör det slutgiltiga urvalet av de 139 deltagare som får chansen att stå på startlinjen. De utvalda presenteras i sommar och ska under hösten dokumentera och visa upp sin tänkta klädsel och utrustning inför Jubileumsvasan.

Det är gratis att delta och vem som helst får ansöka: Damer och herrar, svenska och utländska deltagare, äventyrare och nyfikna, och såväl elit som motionärer. Vad ska juryn då bedöma hos de som ansöker? Naturligtvis fysiska krav, Jubileumsvasan är krävande, därför är det viktigt att deltagarna har god fysik. Men deltagarna ska också kunna visa på hög ambition att ha tidsenlig utrustning framme till startdatum.

Källa: Vasaloppet

Bild: Vasaloppet 1922. Foto: Vasaloppet