Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fortsatt förlängning av temporära beredskapsflygplatser

Regeringen har beslutat att ytterligare förlänga uppdraget till Trafikverket att förhandla och ingå överenskommelser med flygplatser om temporär beredskap. Uppdraget förlängs till den 30 september 2021 och syftet är att fortsatt säkra tillgången till samhällsviktiga transporter under coronapandemin. Beslutet bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

Regeringen gav Trafikverket uppdraget i december 2020 och förlängde det i februari 2021. Nu förlängs det ytterligare en gång, nu fram till den 30 september 2021.

Förlängningen av uppdraget innebär att Trafikverket omedelbart ska förhandla och ingå överenskommelser med flygplatser om att de fortsatt ska vara temporära beredskapsflygplatser. Överenskommelserna innebär att flygplatserna dygnet runt ska hålla en beredskap att ta emot flygtransporter som utför akuta eller av annat skäl prioriterade transporter för hälso- och sjukvården

Uppdraget avser följande flygplatser: Kiruna flygplats, Lycksele flygplats, Skellefteå flygplats, Örnsköldsviks flygplats, Mora-Siljan flygplats, Borlänge flygplats, Karlstads flygplats, Örebro flygplats, Eskilstuna flygplats, Skövde flygplats, Trollhättan-Vänersborgs flygplats, Norrköping-Kungsängens flygplats, Linköping-Saab flygplats, Jönköpings flygplats, Växjö-Kronobergs flygplats, Kalmar flygplats och Kristianstad-Österlens flygplats.

Källa: Infrastrukturdepartementet