Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Bergmanveckan 2021 visar vägen framåt

 

Närmare 200 personer besökte den årliga Bergmanveckan på Fårö, som avslutades med konsert och mingel, i söndags. Trots restriktioner och ett kraftigt begränsat antal sittplatser i salongerna såldes närmare 1 000 biljetter till de 50 programpunkterna. 

– Det betyder att varje besökare i genomsnitt köpte fem biljetter. Det är mycket mer än andra år, så det känns som att vi har träffat rätt med programmet och har hittat en väg att utvecklas längs för kommande festivaler, säger Cristina Jardim Ribeiro, verksamhetschef för Bergmancenter som arrangerar Bergmanveckan.

Programmet genomsyrades av årets tema, Remaking Bergman, och bjöd på samtal, dansteaterföreställning, live-poddsändning, parterapi, nattbio, konserter och så klart filmvisningar. Ett 40-tal gäster gav sitt allt för att göra Bergmanveckan 2021 till en minnesvärd festival för alla som för första gången på ett och ett halvt år fick delta i ett kulturevenemang.

Den israeliske regissören och manusförfattaren Hagai Levi visade för första gången klipp från sin remake av Ingmar Bergmans Scener ur ett äktenskap, som har premiär på HBO i höst. Stina Ekblad höll ett fantastiskt invigningstal som hyllade poesin och skådespelaryrket, Jonatan Unge och Sissela Benn framförde ett sepcialskrivet avsnitt av Skärvor ur ett äktenskap inför en slutsåld publik på Bergmancenters utomhusscen och Vargtimmen visades i Bergmans bio i just vargtimmen.

– Årets upplaga var förstås något annorlunda än tidigare år. I och med reserestriktioner blev det många inhemska gäster, men vi är oerhört lyckliga att vi, förutom namn som Stina Ekblad, Jonatan Unge, Sissela Benn, Liv Strömquist, Isabel Andersson m fl, har även kunnat få hit Hagai Levi, regissören bakom den första Bergman-remaken.

Vi är många som länge längtat efter att kunna se film på bio och uppleva en fysisk festival, och då har det känts extra underbart att kunna erbjuda ett så stort program trots allt. Reaktionerna från gästerna och publiken har verkligen överträffat alla våra förväntningar, säger Kasia Syty och Molly Uddén projektledare för Bergmanveckan.

Källa: Bergmanveckan

Foto: Bergmanveckan