Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

5 tips på grillad efterrätt!

Avsluta middagen med en efterrätt på grillen! Om du inte har provat att göra dessert på grillen är detta ditt tecken!  Tack vare värmen från grillen så går tillagningen väldigt snabbt samtidigt som du också får en unikt rökig smak på maten. Dessutom får du de där superfina grillränderna som verkligen kommer imponera på ditt sällskap.

Grilla efterrätt – 2 tips för perfekt resultat

  • Om du lägger frukt på grillen, pensla alltid på med lite olivolja eller smält smör innan du börjar grilla. På så vis undviker du att maten fastnar på grillgallret eller bränns.
  • Var inte rädd för att grilla annat än frukt till dessert! Använd grillen som en ugn genom att placera maten du ska grilla på indirekt värme, dvs. på den svalare sidan av grillen och inte direkt ovanför värmekällan. Detta gör att maten grillas jämnt utan att riskera att det bränns vid.

1) Grillade marshmallow- och jordgubbsspett med chokladsås
Marshmallows är inte bara ett lägereldssnacks utan funkar också perfekt som en grillad dessert. Trä på jordgubbar och marshmallows på så många grillspett du vill ha och grilla sedan på låg värme tills marshmallowsen börjar få en gyllene färg (glöm inte att vända på spetten då och då).

Servera med chokladsås eller kolasås som du värmer upp på grillen. Enkelt och riktigt gott!

2. Kladdkaka med jordnötter
Du har väl inte missat Bluegaz helt underbara recept på grillad kladdkaka med jordnötter?

Rör ihop en jämn smet och häll över i en smörad form med löstagbar kant (ca 22-24 cm). Sätt formen på grillen med stängt lock och låt bakas ca 20-25 minuter på 175°C. Servera kladdkakan med finhackade jordnötter, riven choklad, bär samt glass eller grädde. Du hittar hela receptet här!

3) Grillad persika med vaniljglass och karamellsås
En frukt som gör sig riktigt bra på grillen är grillad persika. Börja med att dela persikorna på hälften och pensla över dem med lite olivolja eller smält smör. Grilla på medium-värme ca 4-5 minuter per sida.

Persikorna är klara när de har blivit mjuka (men utan att falla isär) samt har distinkta grillränder. Servera med vaniljglass och karamellsås!

4) Grillad pavlova
Pavlova är en helt magisk grillad efterrätt som är svår att inte tycka om! Marängsmeten grillas på en grillplancha med bakplåtspapper under på ca 150°C i åtminstone en timme med stängt lock. Efteråt ska marängbottnen svalna i åtminstone en halvtimme innan du toppar med valfria grillade frukter.

Vårt veganska pavlova-recept serveras med lemoncurd, grillade persikor, hallon, passionsfrukt, hallonsås, myntablad och florsocker. Se hela receptet här!

5) Grillade fruktspett med fetaost
Grilla fruktspett med ananas och vattenmelon för en lätt och fräsch efterrätt! Vattenmelon och ananas är jättegott på egen hand men vid grillning karamelliseras sockret vilket gör frukterna extra goda.

Börja med att skära bort skalet på ananasen och vattenmelonen och skär dem sedan i 3-5 cm tjocka skivor som du trär på grillspett. Pensla med olja. Grilla på medium-hög värme tills frukten börjar mjukna och bli lite brun. Räkna med cirka 10-12 minuter. Kombinera med fetaost och njut!

Källa och foton: Bluegaz