Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Morbror Vanja av Anton Tjechov på Åbo Svenska Teater

 

Klassikern Morbror Vanja av Anton Tjechov får sin premiär på Åbo Svenska Teaters Stora scen 16.9.

Anton Tjechov (1860-1904) var en rysk författare och läkare. Pjäsen Morbror Vanja innefattar mycket självbiografiskt material, såsom beskrivningar av en lantläkares yrke och familjens boendeförhållanden.

ARBETE

-I Morbror Vanja betraktas en människas liv, visserligen jämte kärleken, främst genom arbetet. Eller i Tjechovs fall ännu noggrannare preciserat genom en meningsfull sysselsättning, säger regissör Tuomo Rämö, som även bearbetat Tjechovs text, så att pjäsen går att förstå i nutid.

Arbetslivet och dess förändring i pjäsen har kontaktyta till vår tids arbetsliv. Definieras vi genom vårt arbete? Personerna i pjäsen blir varse om sina sysslor och ställer meningsfullt mot meningslöst i vågskålen. Karaktärerna blir också på olika sätt handlingsförlamade. En av Morbror Vanjas repliker uttrycker frustrationen så här:  ”Jag har trott att det som jag gör har någon betydelse. Det har det inte”.

Mycket arbete blir halvfärdigt i pjäsen. Mika Haaranen, scenograf och kostymör har tagit fasta på detta och säger att en besvärande stämning av något ofullbordat vilar över scenografin.

INNERSTA TANKAR versus DET YTTRE

Morbror Vanja innehåller mycket dialog, tankar, filosoferande och analyserande och karaktärerna håller sig främst till inomhus, i ett begränsat område.

Då blir det viktigt för en ljuddesigner att förmedla rollkaraktärernas inre värld och föra fram stämningen i scenerna, säger Hannu Hauta-aho som även svarar för musiken.

Amanda Nyman spelar Jelena, som på något sätt är fången i sitt inre. ”Är man en bifigur i sitt eget liv, släpper man inte taget och kör på bara” är en av Jelenas repliker. Doktor Astrov spelas av Samuel Karlsson. Han reflekterar över vad all självanalys idag kan leda till.
– Med smartklockor och självhjälpsböcker försöker vi optimera och effektivisera våra liv och all den här självanalysen kan leda till att det blir en prestation i att finnas till, säger Karlsson.

I motsats till de övriga karaktärerna är kanske Telegin den mest okomplicerade av alla på godset, tänker Ingemar Raukola om sin rollfigur.

Maskdesigner Sabina Segerström och ljusmästare Antti Niitemaa arbetar båda med det yttre, det som syns.

-I samarbetet med regissören och scenografen fungerar jag ofta som en tolk mellan dem och ljussättningen. Ljus är för abstrakt att förklara, man måste alltid visa, förklarar Niitemaa.

Segeström berättar att Tjechov lär ska ha sagt att “En man utan mustasch är inte nödvändigtvis opålitlig, men sannolikt ändå talanglös”. Därav passar det utmärkt att alla män i pjäsen bär mustascher.

KÄRLEK

Älskar vi rätt person? Lever vi ihop med för oss rätta människor?  Alla behöver någon att prata med och dela med. Ögonblick av förälskelse tar över hela ens existens och påverkar en i alla riktningar, briserar åt alla håll. De tankarna kommer från Markus Riuttu som spelar Vanja och  Daniela Franzell som spelar Sonja. Tjechov själv tyckte karaktärerna i Morbror Vanja var skrattretande när de envist höll fast vid omöjliga förälskelser.

JUBILARER

Teaterchef Jukka Aaltonen som spelar Professor Serebrjakov och Monica Nyman i rollen som Maria firar bägge i höst 40-årskonstnärsjubileum. Nyman spelade med i Måsen år 1988. Så länge sen är det då Tjechov spelades på Åbo Svenska Teater.

Källa: Åbo Svenska Teater

Foto: Åbo Svenska Teater