Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

400 miljoner kronor i den sjätte krisstödsomgången

 

Kulturrådet fördelar nu närmare 400 miljoner kronor i krisstöd för särskilda behov i kulturlivet. Det är den sjätte krisstödsomgången sedan pandemin började. Sammanlagt har Kulturrådet fördelat 3,3 miljarder kronor i krisstöd till kulturen.

Den här gången är krisstödet avsett för bidrag till projekt som sträcker sig fram till slutet av nästa år. Stödet ska användas för kulturverksamheternas återhämtning, återstart och anpassning.

Av närmare 1300 ansökningar har cirka tusen fått krisstöd.

Behov av arbetstillfällen och kompetensutveckling

Ansökningarna beskriver bland annat behovet av att skapa arbetstillfällen, marknadsföring, kompetensutveckling och att kunna nå ut med konstnärliga produktioner. Det handlar exempelvis om nyanställningar, internationella samarbeten och att höja kompetensen kring streamade föreställningar.

Det är en stor bredd av aktörer som sökt det sjätte krisstödet; arrangörer, konstnärligt verksamma aktörer, scentekniker och andra som står för kulturens infrastruktur. Det handlar också om hembygdsföreningar, konsthallar, skivbolag, riksorganisationer, bokare, producenter med flera.

Kulturrådet har särskilt prioriterat ansökningar från aktörer som är av central betydelse för respektive konstområde och som säkrar produktion, arbetstillfällen och kompetens inom kultursektorn.

Flest ansökningar inom musikområdet

Musikområdet dominerar som vid tidigare ansökningsomgångar (44 procent av ansökningarna), därefter scenkonst (23 procent av ansökningarna). Bild- och formområdet är fortfarande ett utvecklingsområde när det gäller infrastruktur i landet.

Ansökningsomgången omfattar ansökningar från samtliga regioner, även om storstadsområdena dominerar även denna gång.

Källa: Kulturrådet

Foto: Luckyz