Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Konstnärsresidens på Dunkers kulturhus

 

Under hösten meddelade Dunkers kulturhushar att man sökte två konstnärer till ett nyinstiftat stadens konstnärsresidens. Det kom in totalt 115 ansökningar. Av dessa har nu juryn valt ut Cristian Quinteros Soto och Sahar Al Khateeb. De två konstnärerna kommer, med bas på Dunkers kulturhus, att arbeta i Helsingborg under sex veckor.

Från slutet av januari och sex veckor framåt kommer konstnärerna Cristian Quinteros Soto och Sahar Al Khateeb att vara en del av Konstnärsresidens på Dunkers kulturhus. Programmet ger de två utvalda konstnärerna frihet att arbeta med sin konst på plats i Helsingborg samtidigt som de knyter nya kontakter i regionen.

Hanna Schedin Carter, projektledare Dunkers kulturhus, säger så här om urvalsprocessen:
”Arbetet med ansökningarna har vart givande och spännande, det finns fantastiska konstnärskap där ute och vi är verkligen glada att så många ansökte till vårt residens. Det två kandidater vi valt känns rätt för oss och vi ser med spänning fram emot att följa deras arbete under sex veckor.

 

Cecilia Engström, kulturnämndens ordförande, tillägger:
– 2021 instiftade staden ett nationellt konstnärsresidens. Vi är nu glada att arbetet är igång och att vi snart kan hälsa Cristian Quinteros Soto och Sahar Al Khateeb välkomna till Helsingborg.

Christian Quinteros Soto
Christian utforskar hur platser för kollektiv nakenhet skapar potential till att neutralisera de förväntningar som kroppen utsätts för i samhället. Kan dessa platser möjliggöra en dialog om kroppen, som frikopplas från de ramar som finns i samhället i övrigt?
En stor del av arbetet går ut på att fysiskt närvara på platser där kollektiv nakenhet praktiseras. Arbetet är ett utforskande av den nakna kroppen utanför kroppskomplex och sexualisering. Genom att utföra samtalen på platser skapade för nakenhet försöker Christian förstå hur den platsen kan ändra vår syn på kroppen. En följdfråga kan sedan bli vilka metoder som finns för att möjliggöra en normalisering av den icke-normativa kroppen.

 

Cristian tog examen från Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 2021. Hans verk och presentationer har tidigare visats på platser som Konstakademin, 10:th Berlin Biennal, IASPIS, Botkyrka Konsthall Marabouparken och Tensta Konsthall.

På webbplatsen cristianquinterossoto.com kan man läsa mer.

Sahar Al Khateeb
Sahar är en palestinsk konstnär, verksam inom konst i Sverige sedan 2015 och boende i Uppsala. Hen skapar med installationer gjorda av begagnade stolar. Uttrycket behandlar frågor om individen och gruppen, särskilt minoritetspositionen och kraven från samhället.

Sahar har en kandidatexamen i konst från internationella konstakademin i Palestina och en masterexamen i konst från Konstfack i Stockholm.

På webbplatsen saharalkhateeb.com kan man läsa mer.

Juryn har bestått av:
Jenny Nordquist, konstnärlig verksamhetsledare Landskrona Foto
Lone Larsen, skulptör och bildkonstnär
Inga Björstedt, konstnär
Martin Schibli, utställningsproducent Dunkers kulturhus
Hanna Schedin Carter, projektledare Dunkers kulturhus

Källa: Helsingborg

Foto: Helsingborg