Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Marlene Dietrich 120 år

 

Marlene Dietrich skulle nu ha fyllt 120 år. Hon levde ett långt och dramatiskt liv, hon var 90 år när hon dog.

Filmstjärnan Marlene Dietrich föddes 27 december 1901 i Schöneberg i Tyskland och dog i Paris 6 maj 1992, 90 år gammal. Hon skulle alltså i år ha fyllt 120 år. Hon slog igenom 1930 i filmen ”Blå Ängeln” där hon spelar varietéflickan Lola-Lola mot Emil Jannings som spelar professorn Immanuel Rath. Även om det var Marlene Dietrich som med den här filmen fick sitt stora genombrott och fick mest uppmärksamhet så var det Emil Jannings som professorn Immanuel Rath som gjorde den starkaste rollen. Immanuel Rath är i början av filmen en högt respekterad lärare i tyska som kärar ner sig i varietéflickan Lola-Lola och till sin glädje så verkar känslorna vara besvarade. Så han säger upp sig från sitt jobb som lärare för att följa med Lola-Lola och hennes varietésällskap runt till olika nattklubbar över hela Tyskland. Om han väntat sig någon romantisk resa runt Europa med sin nya kärlek så blir han snart besviken. De förväntar sig att han ska jobba för uppehället men den enda  uppgift han klarar av är som assistent åt clownen. De har inte något behov utav någon lärare i tyska. Det är en stark slutscen när han står på scenen och kameran zoomar in på hans ansikte; det är ren förtvivlan och förödmjukelse.

Även i hennes filmer ”Marocko” och ”Den röda kejsarinnan” så omgavs hon av skickliga medskådespelare och ett bra manus som förutom hennes mystiska utseende måste ha hjälpt henne i karriären. För huvudrollen i filmen  ”Marocko” fick hon sin enda Oscarsnominering. Men priset gick till Marie Dressler.

Marlene Dietrich startade sin filmkarriär i USA ett par år innan Hitlers maktövertagande och efter det vägrade hon återvända till Tyskland innan Hitler var borta. Under Andra Världskriget turnerade hon istället runt och underhöll de amerikanska soldaterna, ofta med sin stora hit ”Lili Marlene”. Hon återvände till Europa efter kriget men började ägna sig mer åt sången än filmen. Hon dog i Paris 6 maj 1992.

Bild: Marlene Dietriech i filmen Marocko 1930. Foto: Paramount Pictures, Josef von Sternberg