Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stövlarna spricker för miljöns skull – så tar du hand om dem

 

Även om stövlar förr i tiden inte alltid var bekväma, så höll gummit längre. Ibland gick stövlarna till och med i arv! Men hållbarheten var på bekostnad av miljön. Dagens gummistövlar är mer miljövänliga, även om de inte upplevs vara lika hållbara för att gummit ibland spricker.

Gummi är ett fantastiskt material, som finns som organiskt och syntetiskt. För att göra materialet mjukt och formbart till t.ex. till stövlar, måste det processas, både kemiskt och mekaniskt. Förr blandade man in en stabilisator ”Ftalat” vilket gjorde att gummit behöll sin elasticitet. Ftalater är dock inte bra för miljön och kan orsaka cancer. Så för miljöns och för din egen skull är inblandningen av ftalater idag begränsad vilket också påverkar hållbarheten.

Det finns sätt att förlänga en stövels livstid:

  • Förvara stöveln torrt och mörkt inomhus och inte vid ett element.
  • Håll stöveln ren. Tvätta bort sand och lera. Använd inte stålull eller en hård borste som kan repa. Använder du stark tvål eller diskmedel så återinfetta gummit t.ex. med olivolja eller barnolja. Silikon är också bra, men om det hamnar det på sulan blir den mycket hal.
  • Neoprenstövlar kan du köra i tvättmaskin (max 40 grader) med ett tvåltvättmedel. Gummit smörjer du sedan in (se ovan) men undvik att fläcka ner skaften.
  • Torka alla stövlar stående. Ett neoprenskaft kan du vika ner. Ta ur sulan. Använd inte en skotork eller värmefläkt.

Källa: BootCompany

Foto: GodeNehler