Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vem vinner CykelVasan 2010? Intervju med förbundskapten Fredrik Ericsson

Foto: Jahn Ekman

Svensk mountainbike har medvind både inom elit och bredd just nu. Fredrik Ericsson, förbundskapten för mtb-landslaget, gläds i denna intervju åt elitframgångarna och det stora intresset för CykelVasan – samt tippar segrarna i loppet.

Först Fredrik, vad tycker du om själva idén att arrangera ett lopp som CykelVasan?
– Jag är odelat positiv till det. Dels ligger det helt i linje med den friskvårdsrörelse som finns för tillfället, dels är det för just mountainbikesporten fantastiskt att en organisation som Vasaloppet är intresserad av att arrangera en mountainbiketävling. Så det är oerhört viktigt för vår lilla sport med den exponering som CykelVasan innebär.

Och som mtb-förbundskapten måste man väl glädja sig oerhört åt över 4000 anmälda?
– Ja, det är jätteroligt att det har gått så fort. Mountainbike har stor potential att vara en jättebra motionsidrott, men mountainbike-Sverige har väl inte riktigt haft musklerna och kunnandet att skapa ett riktigt bra och klassiskt lopp. Vi har ju Finnmarksturen som har varit den stora klassikern tidigare, men det har inte riktigt tagit fart överlag. Det är bara att konstatera att intresset gick upp på 90-talet och sedan gick det ner. Men när Vasaloppet kommer in lyckas man på bara två år att få över 4000 deltagare. Det är oerhört bra och glädjande för sporten mountainbike, och fler och fler får därigenom upp ögonen för sporten.

Arrangörerna av CykelVasan har satsat en hel del på banförbättringar sedan förra året.
– Ja, av det som jag har hört så är de förbättringar som man gjort helt rätt tänkta. Hela konceptet med CykelVasan är att det, med mountainbike-mått mätt, är en tekniskt rätt lättåkt bana. Det är jätteviktigt för att inte bara passa elitåkare, utan även bredden. Banan får helt enkelt inte vara alltför avancerad för att passa nybörjare. I CykelVasan är det ”mountainbike i skogen” men ändå inte för svårt. Jag tror banan därmed fyller sitt syfte.

Ska du själv köra CykelVasan?
– Ja, det ska jag. Jag hoppas formen är tillräckligt god så att jag kan hänga med långt fram ett tag. Jag får förstås köra en bit över min förmåga då, men sedan när jag får släppa tänker jag ta det lugnt och ta mig i mål i min egen takt, stanna på stationerna, njuta av loppet i sin helhet och det goda sällskapet i VasaloppsArenan.

Vem tror du vinner CykelVasan, herrklassen?
– Det är flera stycken om det. I och med att banan är som den är så kommer det att bli ett ganska öppet lopp och troligtvis, precis som ifjol, blir det två åkare eller en grupp på ännu fler som kommer in i Mora och gör upp om segern. Då är det de som är duktiga på att spurta som ligger bra till, och det finns ett helt gäng namn… Men jag drar till med en riktig skräll i form av Jens Westergren från Falun.

Damklassen?
– Det beror på hur många duktiga norskor/danskor som kommer till start. Ofta i damklassen har de starkaste tjejerna möjlighet att hänga med i snabbare herrgrupper, så det brukar sällan bli någon spurtstrid där. Jag tippar på att Alexandra Engen vinner.

Vi får också passa på att gratulera till det EM-guld i downhill som Robin Wallner vann i helgen!
– Ja, åh vad roligt för honom. Han har haft en strulig säsong, dels han själv och dels hans bror som ramlade och slog sig på en världscuptävling i somras så Robin fick sitta på sjukhuset med honom. Så det var jättekul att han fick till det på EM i Norge. Det riktigt roliga var också att vi hade fyra svenskar bland de elva bästa! Vi tog även silver i herrjuniorklassen genom Oliwer Kangas.

Den 31 augusti till 5 september avgörs VM i mountainbike i Mont Sainte Anne i Kanada. Är VM-truppen uttagen?
– Ja, den är uttagen och kommer att offentliggöras nu i dagarna.

Lycka till i CykelVasan och på VM!

Källa: Mynewsdesk.