Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

49 miljoner till forskning när 160.000 sprang Wings for Life World Run

Söndag den 8 maj – I välgörenhetsloppet Wings for Life World Run springer deltagarna så långt de kan innan en jagande mållinje kör ikapp. Tävlingen hålls med synkroniserad start över hela världen och räknas som världens största löpartävling. Det blev en svensk topplacering genom Sophia Sundberg från Sundsvall som slutade trea.

Duktiga ultralöparen Sophia Sundberg valde att springa i Ljubljana, Slovenien. Genom att hinna 49,39 kilometer innan mållinjen körde ifatt slutade hon som global trea bland damerna.

Utflyttade Niklas Sjöblom, ursprungligen från Lidingö, sprang det schweiziska loppet i Zug och utmärkte sig genom att springa 57,73 kilometer. Det räckte till en 12:e plats totalt i världen.

Hemma i Sverige sprang Magnus Högfeldt från Bromma längst med 40,9 kilometer. I damklassen på hemmaplan var det Therese Forsberg från Södermalm i Stockholm som sprang längst. Hon avverkade 35 kilometer innan den virtuella mållinjen kom ikapp och passerade henne.

De starka svenska insatserna räckte dock inte för att rå på den absoluta världstoppen. Global vinnare, med distansen 64,43 kilometer, blev Jo Fukuda från Japan. Längst av alla i damklassen sprang USA-boende ryskan Nina Zarina, som nådde 56 kilometer blankt.

I Wings for Life World Run springer hela världen för dem som inte kan. 100 procent av de startavgifter och donationer som betalas in går oavkortat till ryggmärgsforskning. Loppet saknar bestämd distans och det går ut på att springa, eller som rullstolsburen rulla, så långt man hinner innan en jagande mållinje kommer ikapp. Mållinjen startar 30 minuter efter att startfältet har släppts iväg och ökar sen farten varje timme enligt ett förbestämt schema.

Bland deltagarna i Sverige som ville ställa upp för ryggmärgsforskningen syntes bland andra skidsprintern Linn Svahn och OS-guldmedaljören och världsrekordhållaren i stavhopp, Armand ”Mondo” Duplantis.

– Jag är verkligen inte en långdistanslöpare. Men Wings for Life World Run är så bra att jag ville vara med och springa. Kombinationen av välgörenhet, ett kul tävlingskoncept och att folk över hela världen är med samtidigt är klockrent!, säger Armand Duplantis.

Årets tävling lockade 161.892 deltagare från 192 länder. Totalt samlade arrangemanget in 49 miljoner kronor (4,7 miljoner EUR) till ryggmärgsforskning. Pengar som kommer att delas ut av stiftelsen Wings for Life.

– När många sluter upp så händer det fantastiska saker. Jag är så otroligt tacksam över att så många gick ut och sprang för vårt ändamål idag. Under de senaste åren har vi tagit stora steg i jakten på metoder för att bota skadad ryggmärg. Tack vare dagens deltagare kan vi fortsätta att finansiera brilljant forskning, säger Anita Gerhardter, VD på Wings for Life.

Efter två års uppehåll på grund av pandemin gjorde traditionellt arrangerade lopp i tävlingen en comeback. Årets deltgare kunde välja mellan sju storskaliga tävlingslopp med tiotusentals deltagare, där särskilt utrustade mållinjebilar kör ikapp startfältet.

Det hölls också 217 organiserade ”app runs” där löparna deltar via en mobilapp men springer tillsammans på en bestämd bansträckning. De som inte kunde ta sig till ett organiserat lopp hade möjligheten att springa med mobilappen själva på valfri plats.

Med tävlande i 165 länder bjöds deltagarna på varierade förutsättningar. Såväl sol som regn och snö förekom runt världens lopp. Varmast hade löparna det i Jaipur, Indien, med +42° C. På Grönland i Nuussuag uppmättes samtidigt -8° C.

För några världsdelar innebar också den synkroniserade starten klockan 13.00 i Sverige obekväma tider. Med tidig morgon på den amerikanska västkusten och nattlopp i Japan, Australien och Nya Zeeland.

Preliminära resultat, Wings for Life World Run 2022:

Herrar:

1. Jo Fukuda, JPN, Fukuoka (JPN), 64.43 km

2. Jonas Mueller, GER, Edinburgh (GBR), 63.93 km

3. Dariusz Nozynski, POL, Poznan (POL), 63.90 km

Damer:

1. Nina Zarina, RUS, Santa Monica (USA), 56.00 km

2. Patrycja Talar, POL, Poznan (POL), 53.56 km

3. Sophia Sundberg, SWE, Ljubljana (SLO), 49.39 km

Nästa års Wings for Life World Run kommer att bli speciellt. Den 7 maj 2023 firar tävlingen tioårsjubileum och anmälan för nästa års evenemang har redan öppnats.

Alla resultat från årets tävling samt information om hur man anmäler sig för nästa finns på www.wingsforlifeworldrun.com.

Källa: Red Bull Sweden

Bild: Armand ”Mondo” Duplantis i Stockholm för Wings for Life World Runs organiserade mobillopp i Hagaparken. Foto: Wings for Life World Run/Adrian Pehrson.