Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Spännande SM-helg i Göteborg väntar

Det bjuds på en spännande SM-helg i Göteborg 14-15 maj. På lördag är det knockout-sprint och på söndag individuell sprint. Tävlingarna gäller också som uttagning till världscuptävlingarna i sprint i Borås 26-29 maj.

I helgen är det dags för SM i individuell sprint och i den relativt nya tävlingsformen knockout-sprint. Upplägget är liknande längdskidåkningens sprint, med ett kval och därefter finalomgångar. Regerande mästare är Sara Hagström, IFK Göteborg, och Axel Granqvist, OK Ravinen.

Hemmalöparen Sara Hagström kommer däremot inte att springa i helgen. Hon är på väg tillbaka från skada och trappar upp löpning på hårt underlag i lugn takt.

Helgens SM är för många av elitlöparna den första sprinttävlingen för säsongen. Flera har haft sprint i fokus under träningen inför 2022, då det i sommar som arrangeras sprint-VM i Danmark 26-30 juni. Dessförinnan är det världscup i Borås som också den har sprintfokus.

I helgen får vi en indikation på vilka löpare som ligger bäst till inför världscupen och VM. Truppen till världscupen kommer tas ut i mitten på nästa vecka. Några löpare är redan förhandsuttagna. Det gäller Tove Alexandersson och Isac von Krusenstierna som har personliga platser som regerande världsmästare. Dessutom har landslagsledningen redan tagit ut Sara Hagström och Emil Svensk.

Övriga som aspirerar på en plats får visa form i helgen samt att uttagningen kommer baseras på tidigare sprintmeriter. Sverige har möjlighet att starta med åtta damer och åtta herrar i Borås på de individuella distanserna samt de två friplatserna för regerande världsmästare.

Tävlingarna arrangeras på centrala Hisingen i Göteborg. Evenemangscentrum är vid Bjurslättsskolan.

Källa och foto: Svensk Orientering