Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Emil Ernebo – fingerstyle-gitarrist i världsklass till Willboda

Söndag 12 juni kl 18:00 gästas Willboda i Spannarboda av Emil Ernebro – en skicklig och välrenommerad fingerpicking-gitarrist i världsklass. Under en konsert med Emil får man följa med på en fantastisk musikresa i gitarrens tecken. Det blir gitarrspel i en rad olika stilar – från jazz, blues och country till vackra gitarrarrangemang och ballader.

I rätta händer kan en gitarr låta som en miniorkester. Spelstilen kallas för ”fingerstyle”, som innebär att man man spelar melodi, kompgitarr, och basgångar samtidigt, och kan jämföras med en pianists sätt att spela. Speltekniken ”fingerstyle” innebär att högerhanden spelar med fingertopparna eller naglarna mot strängarna, till skillnad från att använda plektrum. Fingerstyle är inte så vanligt inom blues och jazz, men används till exempel inom flamenco eller klassisk musik.

Tekniken ger många fördelar, som till exempel att gitarristen kan ha en högre grad av kontroll på ljudbild och volym samt att det går att spela ackord – toner på flera strängar samtidigt. Därför är det möjligt att spela både melodi, komp och basgång samtidigt.
Willboda Gård är en bergslagsgård med anor från 1700-talet. Huset byggdes ut med ytterligare en våning på 1850-talet och är sparsamt bevarat. En gång i tiden var det här en rik bondgård. Idag är det Björns och Malins privatbostad. Willboda anordnar, i helt privat regi, konserter och evenemang. Ofta med inriktningen jazz och folkmusik. Spelningen kommer att vara i Willbodas bibliotek, en härlig och autentisk miljö från slutet av 1800-talet, till vardags Björns och Malins vardagsrum: ”Men när vi har spelningar bär vi ut TV-soffan och möblerna och ger plats åt livemusik”.

Källa: LindeKultur

Bild: Spannarboda kyrka i RAÄ:s byggnadsdatabas. Foto: Fornstina