Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stark upphämtning av Andreas Bäckman i STCC-premiären

Denna helg, 3-4 juni, var det dags för premiär av STCC på Ljungbyheds Motorbana. Andreas Bäckman, tävlandes för Lestrup Racing Team i sin nya Audi RS 3 LMS TCR-bil, hade ett motigt kval men stod för en stark uppkörning i racet.
– Kvalet gick inte som jag hade tänkt mig, men racet gick bra och farten finns där, så det känns lovande inför resten av säsongen, säger Andreas Bäckman.

STCC (Scandinavian Touring Car Championship) är Sveriges mest prestigefyllda motormästerskap och är idag den ledande klassen för standardbilsracing. Bilarna är byggda enligt det globala TCR-reglementet, vilket innebär att det t.ex. är samma bilar som används i resterande TCR-mästerskap runt om i världen. Serien består av sex deltävlingar som körs på olika svenska banor.

Denna helg, den 3-4 juni, så var det dags för premiären av STCC på Ljungbyheds Motorbana i närheten av Helsingborg, och landslagsföraren Andreas Bäckman stod på startlinjen, tävlandes i sin nya Audi RS 3 LMS TCR-bil för Lestrup Racing Team.

Tufft kval men en stark upphämtning i racet
Helgen började bra för Andreas med en andraplats på det första testet på torsdagen i den nya bilen som hade levererats bara några dagar innan premiären. Även fredagens tester lovade gott inför kvalet och racet på lördagen.

– Ljungbyhed-banan är en bana jag aldrig tävlat på tidigare men jag kom in i banan ganska snabbt och hade bra fart både i torrt och blött underlag under träningarna, säger Andreas Bäckman.

Lördagens kval var ett s.k. ”shoot-out kval” där varje förare fick endast ett varv på sig att sätta en varvtid, som avgjorde startpostionen för racet. Tyvärr startade Andreas varvet med att råka ut för en stor upplåsning av bromsarna in i kurva 1 på sitt enda kvalvarv och tappade mycket tid på detta och slutade på en 10:e plats.

– Det var synd med misstaget in mot första kurvan, det kom väldigt plötsligt och oväntat, men det är sådant som händer ibland i racing. Jag tror vi hade haft chans på att knipa pole-position utan det misstaget, säger Andreas Bäckman.

Det innebar att han fick starta på en 10:e plats i racet och en stor utmaning att försöka ta sig upp så långt som möjligt. Han fick bra start av racet och plockade flera placeringar, därefter var det en del hårda fighter om placeringarna, men han lyckades ta sig upp en femte plats halvvägs i racet. Dock var avståndet lite för långt fram till topp fyra så han fick nöja sig med en femteplats, men stod för dagens uppkörning.

– Det var en riktigt spännande tävling där jag lyckades kämpa mig från tionde till femte plats. Bilen fungerade bra och med tanke på hur svårt det är att köra om på Ljungbyhed-banan så är jag nöjd med resultatet. Tyvärr var det för långt fram till topp fyra, så efter det handlade om att ta bilen i mål. Helgen har varit tuff för mig då jag aldrig kört i Ljungbyhed, men premiären lovar gott inför kommande tävlingar, säger Andreas Bäckman.

Härnäst för Andreas väntar andra deltävlingen av STCC-mästerskapet om två veckor, 17-18 juni, på Drivecenter Arena i Fällfors i närheten av Skellefteå.

Andreas resultat:
Fri träning 1 (Test 1): 2:a plats
Fri träning 2 (Test 2): 4:e plats
Fri träning 3 (Test 3): 5:e plats
Shoot-out kval: 10:e plats
Race: 5:e plats

Mästerskapsställning:

STCC – TCR Scandinavia – Förarmästerskap – Totalt (Topp tre)
STCC 2022 (Efter 1 av 6 tävlingshelger)

1: Robert Dahlgren, 25 p.
2: Tobias Brink, 20 p.
3: Oliver Söderström, 19 p.

5: Andreas Bäckman, 11 p.

STCC – TCR Scandinavia – Teammästerskap – Totalt (Topp tre)
STCC 2022 (Efter 1 av 6 tävlingshelger)

1: CUPRA Dealer Team – PWR Racing, 35 p.
2: Brink Motorsport, 35 p.
3: Lestrup Racing Team, 30 p.

Källa: ja bäckman

Bild: Andreas Bäckman (startnummer 19) stod för flertalet omkörningar under STCC-premiären i Ljungbyhed i sin Audi RS 3 LMS TCR för Lestrup Racing Team. Foto: Martin Öberg