Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Special Olympics – Stora finaldagen

På söndagen var det final både i fotboll, innebandy, bordtennis och handboll. Och det pågick tävlingar i simning.

Fotbollsfinalen skulle egentligen hållas på planen mittemot där Malmö FF:s A-lag brukar hålla till. Där spelades de första matcherna i divisioneringen i fredags. Men på grund av ett ihållande regn som drog in under natten och höll sig kvar till långt in på förmiddagen fick matcherna flyttas inomhus till Kombihallen på stadionområdet. Under divisioneringen hade lagen delats upp i tre serier, A, B, och C, beroende på vilken nivå lagen befinner sig på. Mot alla traditioner och konventioner så körde de finalen i A-serien först. Där möttes Roslagen SOL och FIFH Malmö i en match som Malmö vann med 3-2 och där Malmös segermål på ett distansskott var matchens sista spark. Sedan möttes Kick Off från Ängelholm och Järla IF Dream Team från Nacka utanför Stockholm. Även där vann Skånelaget, med 3-1. I finalen i C-serien möttes Kalmar FF och Trollenäs. Kalmar blev utslaget med 4 mål mot 1 så det blev full pott för Skåne. FIFH tog även flest poäng i innebandy.

Foto: Thomas Persson/reportagefotografen
Foto: Thomas Persson/reportagefotografen

I simningen var det cirka 40 deltagare som tävlade i 27 olika grenar, alltså olika simsätt och olika längder. En funktionär berättade att de tre simsätten på Special Olympics är bröst, rygg och frisim. Sedan förekom det också medley i mindre utsträckning, alltså alla simsätten i ett och samma lopp. En anmärkningsvärd simmare är Moa Liljeborg från klubb Lindblomman som vann 25 meter frisim för damer. Hon är egentligen slalomåkare men för två månader sedan så skadade hon knäet och satsade på simning tillfälligt istället. Hon har tidigare tävlat i slalom i Duved. Nyligen tog hon studenten från idrottsgymnasiet i Bollnäs och ska nu flytta tillbaka till Stockholm.

En bragd av ett annat slag står Sanna Marjeta för. Hon tävlar för Katrineholms simsällskap, bosatt i Vingåkers kommun. Hon kom trea på frisim. Totalt hade hon gjort åtta starter på Special Olympics. Men egentligen borde hon inte vara i en simbassäng alls eftersom hon har epilepsi men hon tycker att det är roligt och att det är bra träning. Det ger styrka och bra flås och är ett bra sätt att komma ut och träffa folk. Dessutom är hon den enda parasimmaren i sin klubb. Utöver simning håller hon även på med innebandy, fotboll och löpning.

I handboll var det finalmatch mellan IFK Tumba HK och Sollentuna/Häggtuna HK där Tumba vann med 9-4. Efter första halvlek stod det 5-0, sedan gjorde de fyra mål vardera. Sollentuna gjorde sitt första mål 30 sekunder in i halva halvlek. Tumba gjorde sitt nionde mål med en sekund kvar utav matchen. Då hade Bella i Sollentunas lag just kvitterat till 4-8.

Foto: Thomas Persson/reportagefotografen