Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vad är Sverige mest känt för?

Sverige är mest känt för sin fantastiska natur, sin unika och progressiva kultur och sitt engagemang för miljömässig hållbarhet. Sverige är hemvist för några av världens vackraste landskap med höga berg, orörda skogar och kristallklara sjöar. Det svenska folket är känt för sin innovativa anda och sitt engagemang för jämlikhet och social rättvisa. Och Sverige är en av världens ledande nationer när det gäller miljöskydd, med ett starkt engagemang för att minska utsläppen av växthusgaser och skydda den biologiska mångfalden.

Svensk musik och underhållning

Svensk musik och underhållning har en lång och rik historia. Från den svenska folkmusikens tidiga dagar till den moderna pop- och rockscenen har det alltid funnits en stark musikalisk tradition i Sverige. I början dominerades den svenska folkmusiken av fiolen och nyckelharpa (en typ av traditionellt svenskt folkmusikinstrument). Andra populära instrument var bland annat dragspelet och säckpipan. Folkmusik spelas ofta vid bröllop och andra festligheter.

Sverige har också producerat några världsberömda klassiska musiker, till exempel kompositören Jean Sibelius och pianisten Alfred Brendel. På senare år har Sverige blivit känt för sin pop- och rockmusik. Några av de mest populära svenska band är bland annat ABBA, Roxette och Cardigans.

Sverige är också hemvist för en blomstrande elektronisk musikscen. Några av de mest populära svenska dj:s är Avicii, Axwell och Sebastian Ingrosso. Elektronisk musik spelas ofta på nattklubbar och festivaler. Svensk underhållning har något för alla oavsett om du föredrar elektronisk musik, att vandra i den svenska naturen.

Svensk innovation

Svensk innovation har en lång och framgångsrik historia. I slutet av 1800-talet var Sverige ett av de första länderna som inrättade ett system med obligatorisk utbildning och offentliga bibliotek, vilket bidrog till att sprida nya idéer och kunskaper. I början av 1900-talet låg svenska företag som ASEA och Ericsson i framkant inom el- och telefonindustrin. I dag är Sverige känt för sin starka tradition av innovation inom ett antal olika områden, bland annat informationsteknik, bioteknik och miljöteknik.

På senare år har svenska företag stått bakom några stora genombrott inom mobil kommunikation och Internetteknik. År 2007 introducerade till exempel svenska Skype ett nytt sätt att ringa internetsamtal som revolutionerade telekommunikationsbranschen.2009 lanserade det svenska företaget Spotify en ny tjänst för musikstreaming som har blivit enormt populär över hela världen.

Sverige är också hemvist för ett antal världsberömda universitet och forskningsinstitut som spelar en viktig roll i utvecklingen av ny teknik och nya produkter. Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm är ett av Europas ledande tekniska universitet, medan Chalmers tekniska högskola i Göteborg är känd för sin starka tradition av innovation inom teknik och tillämpad vetenskap.

Källa och foto: Contentalot