Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ny utställning på Haninge Kulturhus – Spännande blandning av material

På fredag 8 juli öppnar en ny utställning på Haninge Kulturhus inom deras projekt 20 kvadratmeter konst.

Konstnären heter Britt-Marie Lundin. Hon blandar på ett högst eget sätt olika material så att de smälter ihop till en enhet. Hon började delvis skapa eget som en protest mot de färdiga handarbetspaket som såldes i massupplagor. Till sina tavlor använder hon så vitt skilda material som plywood, järnskrot, textil, som hon ibland broderar och kvistar hon hittar i skogen. Man kan kanske kalla den eklektisk, men inte i ordets negativa betydelse att osjälvständigt ta från olika riktningar. Här är det ett högst medvetet val att på ett eget sätt blanda olika material.Ta till exempel konstverket ”En del av evigheten”, en gravid kvinna i keramik ligger i en träskål fastsatt på målad plywood. Kvinnan i skålen får en att tänka på ett foster som innehåller ett foster som i sin tur bär embryon till ett framtida foster och så vidare, därav namnet.

Foto: Arnold Lundin
Verket ”Hus” av trä, plåt och broderi. Foto: Arnold Lundin

Britt-Marie Lundin är 89 år gammal. Hon har gått kurser både i broderi och att arbeta med betong. Men i stort sett är hon självlärd som konstnär. Som liten sågs hon knappast som ett konstnärsämne. Hon säger själv att hon var en nolla på teckningstimmarna. Men nu är hon medlem i både Broderiakademin och Haninge konstnärer och har haft flera utställningar.

Till Haninge Kulturhus kan man komma genom att ta pendeltåget till Handens station. Sedan ligger Kulturhuset vid torget direkt när man kommer ut från stationen. Det går även flera bussar till Haninge centrum. Handens centrum och Haninge centrum är samma sak. Om man händelsevis åker bil så finns det gott om parkeringsplatser i Haninge centrum. Det finns ett café inne i kulturhuset och så finns det fler caféer och restauranger inne i centrumet.

Utställningen pågår till 25 juli.

Foto: Arnold Lundin