Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Världsmusik och klassiska stråkar i höstens cross over-konsert

Fredag 16 september möter Nordiska Kammarorkesterns stråkmusiker världsmusikbandet Tarabband. En lika delar omvälvande, tänkvärd och svängig konsert som kretsar kring musikens enande kraft utlovas.

Nordiska Kammarorkesterns cross over-konserter har snabbt blivit ett populärt inslag i Sundsvalls kulturliv. Den första gjordes tillsammans med Annika Norlin och i våras var det Moto Boy som delade Tonhallens scen med orkestern. När det nu är dags för nästa konsert där olika musikaliska uttryck kombineras är det världsmusikbandet Tarabband som möter Nordiska Kammarorkesterns stråkmusiker i en spännande kollaboration.

– Detta blir verkligen crossover, i ordets ursprungliga bemärkelse då en klassisk stråkorkester möter arabiska musikaliska världar. Sångerskan Nadin har ett egensinnigt och mycket berörande uttryck. Jag är så glad över att vi äntligen får sjösätta det här samarbetet och kan utlova en hisnande musikalisk upplevelse, i klanger, melodier och rytmer, säger Elisabet Ljungar, konstnärlig ledare för Nordiska Kammarorkestern.

Tarabband är ett musikaliskt experiment där klanger, toner och rytmer från hela världen tar form genom sex musiker. Bandet startades 2008 av Nadin Al khalidi (Irak/Egypten) och Gabriel Hermansson (Malmö). Musiken utgår från Skåne och färdas via Paris och Medelhavet till Kairo och Bagdad. Gruppens frontfigur Nadin Al khalidi flydde från Irak 2001 och kom till Sverige som flykting. I sina personliga sångtexter blandar hon politiska frågor med självupplevda berättelser och reflektioner om identitet och kärlek, alltid med fred och tolerans mellan olika kulturer som ledstjärna.

Konserten hålls i Tonhallen, Sundsvall.

Källa: Scenkonst Västernorrland AB

Bild: Världsmusikbandet Tarabband möter Nordiska Kammarorkesterns stråkmusiker i en spännande konserten i Tonhallen, Sundsvall fredag 16 september 19:00. Foto: Fredrik Gille.