Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Regn och rusk hindrade inte 11 500 löpare under Ramboll Stockholm Halvmarathon 2022

Väderprognosen som på förhand lovade uppehåll höll dessvärre inte sitt löfte. 30 minuter innan start vräkte regnet ner över evenemangsområdet utanför kungliga slottet. Men det sägs att det inte finns något dåligt väder och det bevisade löparna som tog sig an de 21 098 metrarna genom huvudstaden. Som av en händelse upphörde regnet lagom till första startskottet gick och eliten sprang iväg på den 21:a upplagan av Ramboll Stockholm Halvmarathon.

Bland eliten blev det en förväntad seger på damsidan genom Högby IF:s Hanna Lindholm som ledde från start till mål och vann på tiden 1:14:26. För herrarna blev det desto mer dramatiskt när Mohammadreza Abootorabi, Keep Up Running Club, och Archibald Casteel, Spårvägens FK, gjorde upp om segern. Efter drygt 17 kilometer skapade Mohammadreza en lucka som han sedan höll hela vägen och segrade på 1:05:41, 17 sekunder före ”Archie”.

Efter inställt lopp 2020 och en provisorisk varvbana runt Södermalm 2021 var loppet nu tillbaka i sin originalform, helt utan restriktioner. Även om väderförhållandena inte var de bästa blev det den folkfest man hoppats på med 11 500 anmälda löpare från drygt 90 nationaliteter. Runt kl. 18.00 tittade dessutom solen fram och prydde upploppet för löparna som fortsatte att springa i mål när eftermiddagen gick över i kväll. Louise Fredriksson, projektledare för Ramboll Stockholm Halvmarathon, summerar årets evenemang i korthet.

– Först och främst vill jag rikta ett stort tack till alla grymma funktionärer. Utan dem hade ett sådant här evenemang inte varit möjligt att genomföra! Sen såklart våra fantastiska löpare. Det var inga enkla väderförhållanden som det bjöds på strax innan start och inte heller under loppet. Så imponerad över hur alla kämpade och tog sig an utmaningen, vädret till trots. Men väderförhållandena är inget vi kan styra över och jag är väldigt nöjd med årets evenemang. Nu blickar vi fram emot 2023, sammanfattar Louise.

Även Jenny Sunding, Marknadschef på Marathongruppen, var nöjd med dagen.

– Jag har haft turen att få vara ute på banan under loppet och fotat och filmat löparna. Känslan bland löparna var superfin och vår bana är något alldeles extra, om jag får skryta lite, säger hon med ett skratt.

Under året har man även kunnat följa fyra stadsdelsambassadörer som alla gjorde fina prestationer. Maria Bang (Kungsholmen) och Katarina Burman (Gamla Stan) gjorde båda bra lopp och tog sig i mål på drygt 2:00:00. Daniel Åkerlund (Norrmalm) och Sarah Skinner (Södermalm) hade båda uttalade tidsmål som de fixade. Daniel tog sig under 1:30:00 med 1:26:12 och Sarah under 2:00:00 med 1:58:34.

– Det känns super, tack för en sjukt rolig träningsperiod. Nu ska det firas, summerade Daniel kort och gott.

Runt 19-tiden på lördagskvällen gick de sista löparna i mål på Norrbro. Trötta, blöta och glada vandrade de ner mot Café Opera för att få sin välförtjänta finisher-tröja samt något gott att stoppa i magen efter nästan tre timmar på Stockholms gator.

Anmälan till 2023’s upplaga är redan öppen och arrangeras lördag den 9 september. Då välkomnas löparna tillbaka till Stockholm för den 22:a upplagan av Ramboll Stockholm Halvmarathon.

Källa: Marathongruppen

Bild: Skeppsbron under Stockholm halvmarathon sept. 2019. Foto: Holger.Ellgaard