Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Premiär för en modern klassiker med svärta

William Goldings dystopiska roman ”Flugornas herre” räknas till en av den moderna litteraturens främsta och mest lästa. Det är en ständigt aktuell historia om etik och moral, godhet och ondska, liv och död. Premiär på Lillans scen 24 september. 

Det är 70 år sedan britten William Golding, influerad av andra världskrigets härjningar, skrev sin roman ”Flugornas herre”. Boken är en av den moderna litteraturhistoriens mest kända och lästa verk och trots att många årtionden har förflutit sedan den kom ut, är dess tema alltid högst relevant. Det är en av anledningarna till att nybakade regissören Johan Paus ville sätta upp pjäsen på Lillan.

–Jag läste boken redan på mellanstadiet, men jag tycker att den är än mer aktuell idag. Vi ser ett ökat våldsläge i världen, och våldet kryper närmare oss. Jag tänker på Ukraina, men också på våldet mellan unga människor i vårt eget land. Därför blir det extra viktigt att ta i de här svåra ämnena. Om man inte vågar göra det med en humanistisk vinkel, så är det väldigt lätt att hamna i ett ohumanistiskt svar, säger han.

Om föreställningen
”Flugornas herre” handlar om en grupp tolvåriga pojkar som flyr undan ett katastrofalt världskrig. När deras flygplan kraschlandar på en öde ö omkommer piloten och barnen lämnas åt sitt öde. Utan vuxna i närheten och den brutala verkligheten till trots försöker de hålla hoppet uppe, leka och utforska ön. När tiden går och hjälpen lyser med sin frånvaro börjar deras nya vardag präglas av den hårda fajten för överlevnad, vilket utmynnar i en grym och allt våldsammare maktkamp mellan barnen.

Lillans scen är fylld med en rekordstor ensemble – elva skådespelare – och 15 ton svart akvariesand. I övrigt är rekvisitan sparsmakad. Det är en rå och blodig tvåaktare som skildras, ibland på ett lekfullt sätt.

–Det här är en berättelse om unga människor. Det är en grupp skolbarn som flyr från ett hemskt krig. Deras flygplan kraschar och de hamnar på en öde ö där de tvingas försöka överleva i en allt våldsammare maktkamp. Leken är ett sätt för barn att förstå världen. Barn leker det de vet. Och de hierarkier man bär med sig, formar en, säger Johan Paus.

Flugornas herre spelas på Lillan 24 september till 29 oktober.

På scen:
Alaá Rashid, André Gatu, Annika Kofoed, Cecilia Borssén, Evamaria Björk, Lotta Karlsson, Mira af Ugglas, Nils Dernevik, Robert Olofsson, Ronja Svedmark och Tobias Borvin.

Regi: Johan Paus
Av
: William Golding
Bearbetad för scen
: Nigel Williams
Översättning
: Eva C. Johansson
Scenografi & kostymdesign
: Marie Moberg
Ljusdesign
: Casper Törneman
Föreställningsdramaturg
: Ann-Sofie Estrup Bertelsen
Kompositör
: Emil Assing Høyer

Källa: Helsingborgs stadsteater

Bild: Flugornas herre. Foto: Emmalisa Pauly