Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Hundexpertens bästa tips för en trygg vinter

Vintern är en särskilt utsatt period för både hund och ägare, och många av landets hundar löper stor risk att drabbas av förfrysningsskador och trafikolyckor till följd av kyla och mörker. Under kommande månader finns det flera saker som är extra viktigt att tänka på som hundägare för att minska risken för tråkiga skador och i värsta fall dödsfall. Linnéa Kjellén, hundens & kattens försäkringsexpert på Trygg-Hansa, delar med sig av sina bästa tips och råd för en trygg och frisk vinter för alla fyrbenta vänner och deras familjemedlemmar.

Många trafikolyckor med gående inblandade skulle kunna undvikas om fler använde reflexer på både sig själva och sina hundar. Det bästa är att hunden har på sig både reflex och lamphalsband då det ger både bilister att upptäcka hunden i mörkret. En hund utan reflexer som möter en bil med halvljus syns av bilisten först när den är 20-30 meter från bilen. Med en bra reflex syns hunden redan på ca 125 meters avstånd.

– Alla hundraser och individer reagerar olika på kyla. Därför är det viktigt att ta reda på vad som är bäst för just din hund. Däremot finns det generella tips för mörkret som det är bra om man som hundägare är uppmärksam på och där är reflexen lika viktig för en hund som för små barn och vuxna. Ett vanligt misstag många gör är att man tror att man syns om hunden har ett lamphalsband på sig eller att det finns gatubelysning, men det räcker inte, säger Linnéa Kjellén, djurens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Köldkramp vanligt bland hundar
Som hundägare bör man räkna med extra omvårdnad om framför allt hundens tassar och päls som är känsliga för väta, kyla och snö. Hundar med tunn päls har i regel svårare att hålla värmen med pälsens hjälp och små hundar som är nära marken är också mer utsatta för kylan. Även om förfrysningsskador kan förekomma så är de sällsynta jämfört med köldkramp, som innebär att hundens tassar drabbas av kramp ute på kalla promenader. Tydliga tecken på köldkramp är att hunden stannar upp och lyfter på en eller flera tassar.

– Om din hund påverkas av kylan så kan det vara en god idé att sätta på den ett värmande täcke. Tänk på att det är bra om ett täcke skyddar hela ryggen samt även åtminstone en del av den känsliga buken. Drabbas hunden av köldkramp kan man massera tassarna försiktigt och på så sätt värma upp dem, säger Linnéa Kjéllen.

Glykol kan vara dödligt för hunden
En vanligt förekommande vinterrisk är glykol. Glykol används i spolarvätska och kylarvätska till våra bilar och kan leda till allvarliga skador och är i värsta fall dödligt. Linnéa Kjellén uppmanar till vaksamhet.

– Glykol smakar sött och därför är det tyvärr något som våra hundar gärna slickar i sig. Det behövs heller inte mycket för att dosen ska vara dödlig. Symptomen är bland annat illamående, trötthet, kramper, kräkningar och kraftigt ökad törst. Kontakta din veterinär direkt om du misstänker att hunden fått i sig glykol, även om du inte ser några symptom, säger Linnéa Kjellén.

Expertens åtta främsta tips inför vintern:

  • Använd både reflex och lampa på hunden. En reflex syns bra när mötande använder lampa eller strålkastare, men för andra behövs lampa för att hunden ska synas.
  • Tänk på hur just din hund klarar kyla. Tumregeln är att en mindre hund med mindre päls betyder att den behöver desto mer hjälp för att hålla värmen.
  • Ta hand om tassarna. Under kallare perioder utsätts hundens tassar för extra påfrestningar. Vägsaltet kan dessutom torka ut trampdynorna och ge sprickor i hundens huden – en god regel är att skölja av och torka av tassarna vid hemkomst från promenaden.
  • Om hunden drabbas av köldkramp, värm upp tassarna genom att massera dem försiktigt. Om det är ett återkommande problem kan man ta kortare promenader och hitta andra sätt att aktivera hunden inomhus.
  • Ta hand om pälsen. Om pälsen blir för lång eller blir tovig så drar den lättare åt sig fukt, snö och is. Klipp pälsen runt tassar och nertill på benen för att undvika att bollar av snö fastnar.
  • Var uppmärksam på om din hund fått i sig glykol. Symptom inkluderar bland annat illamående, kräkningar och kraftigt ökad törst. Kontakta din veterinär direkt om du misstänker förgiftning.
  • Tänk på att en hund som vistas mycket i kyla behöver mer energi i fodret än på sommaren. Fodret bör anpassas för den enskilda hundens behov och bör ta hänsyn till hundens ålder, vikt, aktivitetsnivå och eventuella hälsoproblem.
  • Lämna aldrig hunden utan tillsyn i ett fordon om det är möjligt att temperaturen går under -5°C.

Källa: Trygg-Hansa

Foto: Femundløpet-Pressen från Røros, Norge