Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Snart dags att vaccinera sig mot årets influensa

Influensasäsongen närmar sig och med det även årets vaccination. 8 november är vaccinationsstart för personer 65 år och äldre samt riskgrupper, som varje år rekommenderas att vaccinera sig.

Precis som med andra vaccinationer ger vaccinet inget garanterat skydd mot att smittas. Men genom att vaccinera sig minskar man risken att bli allvarligt sjuk om man skulle få influensa.

– Viruset ändrar sig från år till år och vaccinet skyddar bara en säsong. Därför behöver man vaccinera sig varje höst, säger Birgitta Holmgren, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

De som i första hand rekommenderas att vaccinera sig är personer som är 65 år eller äldre, gravida från och med 12:e graviditetsveckan samt de som på grund av bakomliggande sjukdom har en ökad risk att bli svårt sjuka om de smittas.

– Nytt för i år är att man som gravid kan vaccinera sig i vecka 12 i stället för i vecka 16. Detta gör att ännu fler gravida nu får möjlighet att få ett bra skydd under influensasäsong. Det finns god evidens om effekt och säkerhet för vaccination, säger Birgitta Holmgren.

Riskgrupper och vårdpersonal prioriteras

Även i år rekommenderas vård-och omsorgspersonal som arbetar nära personer med ökad risk för allvarlig sjukdom att vaccinera sig. Utöver det individuella skyddet, är syftet att skydda människor i riskgrupp från smitta.

På grund av begränsad tillgång av vaccin kommer riskgrupper och vårdpersonal att prioriteras under hösten 2022. Den som ingår i någon av riskgrupperna kommer att erbjudas vaccin från och med 8 november och vårdpersonal från den 22 november.

Den som inte ännu har tagit sin påfyllnadsdos mot covid-19 kan även få denna i samband med att man får influensavaccinet, om det har gått minst fyra månader sedan senaste dosen covid-19-vaccin.

Region Skånes uppdrag är att vaccinera riskgrupperna. Därför tilldelas vårdcentralerna endast ett visst antal vaccindoser för att kunna erbjuda prioriterade grupper vaccination. Den som är yngre än 65 år och inte tillhör någon av riskgrupperna hänvisas därför till privata vaccinationsmottagningar för att vaccinera sig mot säsongsinfluensan.

Källa: Region Skåne