Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Urpremiär för Strandad – en nyskriven opera om skuld och försoning

På en strand fylld av sorglösa, semestrande människor möter Maria sitt skuggjag, ”Den Andra”, som driver henne till att konfrontera sina skuldkänslor för att ha överlevt en naturkatastrof. Strandad handlar om sorgens väg mot att kunna fortsätta leva när det som har gett livet mening är borta. »Vi har kollektiva trauman nu på ett sätt som vi inte hade förr, innan tsunamin eller andra naturkatastrofer. Jag tror vi har ett stort behov av att bearbeta det«, säger flerfaldigt prisade tonsättaren Karin Rehnqvist.

Strandad är en specialbeställning från Kungliga Operan och är skapad av tonsättaren Karin Rehnqvist och librettisten Kerstin Perski.

»Att beställa nya verk är vår livsnerv, det är något som vitaliserar huset och alla som arbetar här. Det ger oss kreativt syre när vi känner oss trötta på upprepningar. Det när oss, läker oss och håller oss igång«, säger operachef Michael Cavanagh.

I huvudrollen Maria ser vi Vivianne Holmberg, som publiken senast såg i Figaros bröllop. Den Andra spelas av Lena Willemark. I mötet mellan de olika karaktärernas röster skapas en spänning som bär genom hela berättelsen om kamp mellan skuld och försoning.

Sedan Karin Rehnqvist slog igenom 1983 med stycket Davids Nimm har hon skrivit ett hundratal verk för orkester, kammarorkester, scen och kör. Nyligen vann hon Nordiska Rådets Musikpris för oratoriet Silent Earth, som hade Sverigepremiär vid Östersjöfestivalen 2022, och frågan om klimatet är en viktig beröringspunkt mellan det stycket och Strandad, menar hon.

»Jag kom till en punkt där jag kände: nu måste vi säga någonting. Vi konstnärer kan inte låtsas som ingenting. Vi lever i en allvarlig tid av krig, pandemi, ensamhet, naturkatastrofer. Den måste vi prata om. Jag är 65 nu. Jag vill göra viktiga saker.«

»Strandad handlar inte om tsunamin, inte om pandemin, inte om Estonia. Men det finns en genklang av de katastroferna, och andra. För mig är det alltid viktigt att försöka hitta beröringspunkter med samtiden«, säger Kerstin Perski, som har skrivit librettot.

Medverkande:

Maria – Vivianne Holmberg

Den Andra – Lena Willemark

Peter P – Carl Ackerfeldt

Fru Lind – Katarina Leoson

Sara – Elvira Kåhlin / Benthe Börjesson Liebert

Simon – Johan Edholm

Dirigent Cathrine Winnes

Kungliga Hovkapellet

Kungliga Operans kör

Musik: Karin Rehnqvist

Text: Kerstin Perski

Regi: Natalie Ringler

Dramaturg: Katarina Aronsson

Scenografi: Anna Heymowska

Kostym & mask: Moa Möller

Ljus. Tobias Hagström Ståhl

Koreografi: Roger Lybeck

Strandad spelas på Kungliga Operans stora scen 19/11 – 27/12 2022.

Operan framförs på svenska med svensk text på textmaskin.

 

Källa: Kungliga Operan
Foto Kungliga Operan/Sören Vilks