Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Bildutställningar på Fotomässan

På fotomässan som kunde besökas i helgen var det väldigt mycket tekniskt med demonstrationer av ny avancerad utrustning, som sig bör på en fotomässa. Men det fanns också några fina utställningar med fotografi. Det hör också hemma på en fotomässa. Så att man får se vad man kan göra med all fotoutrustning.

Det var fem olika fotoutställningar på fem olika teman. Dagens Nyheter hade bland annat en stor utställning med nyhetsbilder som de kallade ”Visuell journalistik”. De presenterade den själva så här: ”Från ett avsked på perrongen i Lviv till en motsträvig vaccination i Göteborg. En turbulent samtid, fångad i samtiden.” Det var en rätt adekvat beskrivning. Bildmaterialet spände över en mängd områden, så som amerikanska presidentvalet, smältande glaciärer, flyktingar och flyktingläger, nya och gamla regeringen i Sverige med mera. En del var roliga, en del konstiga, en del gripande. Även en del småroliga personporträtt, som DN-skribenten Hanna Hellquist med en höna på vardera axeln.

Vad som är en bra bild skiftar ju från sammanhang till sammanhang. Vad som är en bra bild i nyhetssammanhang behöver inte vara en bra bild i andra sammanhang. Då ska den inte främst vara snygg utan berätta något. Men i Fotoamatörers monter var det riktigt snygga bilder, mycket natur från olika ställen i Sverige men även en del byggnader och nattbilder. En bild som jag tyckte stack ut var ”Grässtrå med droppe i macro” av Jenna Maiden. Utan texten hade det varit svårt att se vad bilden föreställde för det var ett ovant perspektiv. Men det är uppenbarligen hård konkurrens om man vill försörja sig som fotograf.

Bredvid Fotoamatörers monter hängde en liten utställning med astrofoto, alltså bilder på stjärnhimlen med galaxer och nebulosor mm. Det var en liten utställning för det är väl inte så många som sysslar med det, eftersom det kräver lite speciell utrustning för att få det riktigt bra. Men det var riktigt häftiga bilder. Inom astrofoto skiljer man på landskapsfotografi och djuprymdfotografi. Inom landskapsfotografi använder man en stjärnhimmel eller norrsken för att komplettera en bild. Inom djuprymdfotografi tar man det man väl tänker på som rymdbilder med stjärnhopar men det kräver speciell utrustning, som teleobjektiv, ccd-kamera och teleskop.

Den största utställningen, vid sidan av DN:s, hade BioFoto, Förening för naturfotografer. Som namnet antyder var det fotografier på natur, till största delen en massa olika djurbilder från den svenska faunan men även en del landskapsbilder från olika delar av världen. I en annan del av mässhallen visades den tama delen av faunan. Där hade SHF, Svenska Hästfotografers Förbund, en egen monter.

På grund av upphovsrättsbestämmelser kan vi tyvärr inte visa bilderna i utställningarna.

 

Bild: Biofoto. Foto: Tobias Dahlén/Sweden Photo Passion