Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Polisförbundet: Ris och ros till Socialdemokraternas rättspolitiska program

Foto: Wikimedia

Poliser ska få en yrkeslegitimation, polisutbildningen ska akademiseras samtidigt som en fristående myndighet ska utreda poliser som misstänks för brott. Det framgår av Socialdemokraternas rättspolitiska program som presenterades på tisdagen. Programmet får både ris och ros av Polisförbundet.

– Det är glädjande att Socialdemokraterna vill införa en yrkeslegitimation för poliser. Legitimationen bidrar både till att etiken får en mer framskjuten plats inom Polisen samtidigt som polisyrkets status höjs, säger Polisförbundets 2:e vice ordförande Lars Bergman.

Polisförbundet är också positiva till att polisutbildningen ska få högskolestatus:

– Frågan har dragits i långbänk och det är hög tid att polisutbildningen förlängs samtidigt som den får högskolestatus, säger Lars Bergman.

Förslaget om en fristående myndighet som utreder poliser som misstänks för brott kritiseras dock av Lars Bergman:

– På senare år har det gjorts flera utredningar om Polisens internutredningsverksamhet. Av dessa utredningar framgår att internutredningsverksamheten sköts professionellt. Dessutom har det nyligen lagts ett förslag om att internutredningsverksamheten ska flyttas till RPS. Det är bra eftersom det i praktiken blir en annan myndighet som utreder poliser.

Källa: Polisförbundet